Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästskojare och vallpojkar

Annons

Folket på hembygdsgården hade komprimerat en vanlig dag på en gård för omkring halvannat sekel sedan till scenkonster på sisådär ett tjog minuter. Det kan bli plus minus fem minuter beroende på vad som flätas in i handlingen; det här är helt improviserat och beror bland annat på vilka av aktörerna som finns tillgängliga.

Hembygdsgårdens Inga-Lill Karlsson och Robert Hagström är två av krafterna bakom minispelet.

- Vi började fundera på den här idén i höstas, berättar Inga-Lill Karlsson.

En mängd frivilliga händer har hjälpts åt för att projektet skulle ros i hamn. Scen- och musikräven Torbjörn Korssell har anlitats att raspa av kanter inom regi och manus. Han intar också scenen i rollen som hästskojare.

Bygdegårdsgängets idé om att presentera forna tiders vardagsliv i ett bygdespel i fickformat är fyndig. Det framförs i all anspråkslöshet och som en liten tidsglimt levandegör det gårdsmiljön en bit bortom att som besökare bara traska runt bland husen. Ett litet aber är att replikerna kan ha svårt att nå fram om väder och vind är på det humöret.

Under fyra dagar i midsommarveckan framfördes spelet, midsommaraftonen var undantaget. Två-tre föreställningar per dag gjordes och uppemot något hundratal personer såg uppsättningarna.

För den som missade det finns förhoppningsvis en chans längre fram i sommar.

- Vi hoppas kunna köra det en dag under Västerdalsveckan, säger Robert Hagström.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons