Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastighetsbegränsning och sjöpolis

Annons

Sedan tolv år tillbaka har Barkensjöarnas fiskevårdsområde arrangerat ett kräftfiske för Smedjebacksborna på Barken under en helg i augusti.

Detta har genom åren blivit en tradition där familjer åker ut och fiskar.

Många skapar egna traditioner med övernattning, grillning och gör ett helt litet äventyr av det hela. Många av de drygt 500 fiskeplatserna delas av ett kompisgäng eller en familj och det gör att det är mycket folk på sjön den aktuella helgen. Alla måste dessutom ha båt för att komma åt kräftburarna.

- Båtklubben har med fiskevårdsområdet kommit överens om att alla som fiskar från småbåtar måste ha någon sorts belysning för att visa var de finns, säger Alf Werner, tidigare ordförande i båtklubben.

Förra årets kräftfiske höll dock på att sluta med en tragedi för en familj med två barn. En båt med tre personer körde rakt på dem inte bara en gång , utan två gånger innan de fortsatte sin färd i mörkret.

Familjen klarades sig undan med chockskador som tyvärr fått till konsekvens att sonen i familjen inte vill vara på sjön.

I Ronningeleden blev en båt undanjagad och många kände obehag över den framfart ett flertal båtar skapade genom sin framfart.

- Vi känner till ett otal exempel på händelser som är skrämmande, säger Alf Werner.

Sammantaget är detta inget som varken båtklubben eller fiskevårdsområdet stillatigande kan se på och under vintern har de kommit överens om att agera för att återställa säkerheten på sjön.

- Förutom att det är en stor tragedi för de som drabbas, skulle en olycka göra att hela den fina tradition som kräftfisket är försvinna i ett enda svep, säger Werner.

I en skrivelse till länsstyrelsen begär nu båtklubben att få införa en tillfällig hastighetsbegränsning i samband med kräftfisket.

Samtidigt vill de att det ska finnas sjöpolis på plats som kontrollerar att hastighetsbegränsningen följs och även har en skärpt kontroll när det handlar om lanternor på båtarna.

Båtklubben understryker att det slutligen handlar om att rädda liv, inte bara stäva buskörningen.

Något löfte har de ännu inte fått om beviljad hastighetsbegränsning eller att det kommer att finnas sjöpolis på plats.

- Sjöpolis under fisket är en förutsättning för att sänka hastigheten, säger Alf Werner.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons