Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastig brand dödade två i Falun

Annons

En man och en kvinna omkom i en kraftig brand i ett trevåningshus i Falun under natten till måndagen. Elden spred sig mycket snabbt och förtvivlade människor evakuerades från balkongerna med stegar.

Strax före klockan ett på natten kom larmet om att det brann i en lägenhet på tredje våningen i huset. När brandkåren kom fram var branden redan utvecklad i flera lägenheter, en ovanlig syn.

Via takfoten fick elden tag i taket, som övertändes. Vid femtiden hade räddningstjänsten kontroll över situationen. Totalt 16 människor som inte kunde ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset stod på balkongerna och fick evakueras med stegar.

Sex brandmän jobbade i par med stegarna innan förstärkning kom.

Tolv personer, varav fyra barn, fördes till Falu lasarett med rökskador. Ingen var allvarligt skadad och läkare räknade med att i princip alla skulle kunna lämna sjukhuset senare under måndagen.

Varför det började brinna och varför elden spred sig så hastigt ville polisen inte uttala sig om under dagen. Eftersläckningsarbetet och sökandet efter glödhärdar höll på ett gott stycke in på måndagen och polisen räknade inte med att någon teknisk undersökning skulle komma i gång förrän på tisdagen.

Enligt Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna finns det inget som pekar på att något brott skulle ligga bakom branden.

Ett av dödsoffren hittades högst upp i huset och ett på andra våningen, enligt polisen. Offren, en man och en kvinna, hade på eftermiddagen ännu inte identifierats säkert.

Ett 30-tal personer bor i huset. Kommunens krisgrupp har aktiverats för att hand om dem som behöver hjälp. Huset rökskadades ända ned i källaren och kommer enligt brandkåren att kräva en totalrenovering.

TT

Mer läsning

Annons