Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästhållningen i fokus

Annons

Och som sist är det veterinären Bo Hannersjö som anlitats som konsulten. Det är en rejäl arbetsuppgift han har framför sig.

Till skillnad mot många andra kommuner finns det nämligen ett färskt adressregister i Smedjebacken på var det finns hästar.

- Det gjordes faktiskt en inventering så sent som i januari i år, upplyser miljöinspektören Annika Jacobson.

Inventeringen visade att i Smedjebacken, som såväl till yta som befolkningsantal, är en ganska liten kommun är det tätt mellan hästarna.

I registret finns 129 häststallar/ gårdar som tillsammans håller 479 hästar. Antalet hästar kan jämföras med grannkommunen Ludvika, där den räkning som projektet Öppen Horisont gjort angett antalet till drygt 500.

Annika Jacobson nämner att först och främst riktas kontrollen mot hur djurskyddslagen följs. Bo Hannersjös uppdrag är att kolla allt, om stallarna uppfyller kraven på box/spiltmått, takhöjd dörrstorlekar, luftkvalité och så vidare.

Vidare granskas den yttre miljön, vilket exempelvis räknar in rasthagar och annat. Självfallet besiktas hästarna, om de verkar vara friska och hur deras hovar ser ut.

Den helhetsbild som Bo Hannersjö får fram av varje enskilt ställe redovisas till miljö- och byggkontoret. Med ledning av uppgifterna får miljö- och byggnämnden sedan ta ställning vilka eventuella krav på åtgärder som ska ställas.

Annika Jacobson utgår inte ifrån att så värst många nya och hittills okända stallar ska dyka upp.

- Men man vet ju aldrig, det kan finnas fler som vi inte känt till tidigare.

Samtliga kända hästägare har dock informerats om kontrollen i förväg.

- Orsaken är att det skulle bli svårt att göra så här många oanmälda besök eftersom man vill veta om folk är hemma när Bo Hannersjö kommer.

- Dessutom hoppas vi att dom som vet med sig att det finns saker som måste fixas gör det i förväg. På så vis slipper vi lägga ner tid på att handlägga ärenden, förklarar Annika Jacobson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons