Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästgårdar under lupp

Annons

I förra veckan "budades" besöken till de 129 stallar som finns upptagna i kommunens register sedan vinterns inventering.

I dagsläget finns 479 hästar i registret. Därmed har Bo Hannersjö en ordentlig uppgift framför sig.

Han vill inte stega in i stall utan att hästägaren är närvarande. Därför måste det bestämmas tidpunkter då vederbörande finns på plats. I tisdags rullade dock inspektionsresan igång.

Och under eftermiddagen bromsades den in i Gubbo, hemma hos en av kommunens alla stallägare, Per Andersson.

Men det var inte Per Andersson som grillades med frågor, utan de två hästägare som hyrt in sina hästar på gården.

- Det är djurhållarna, dom som har ansvaret för hästarna som jag vänder mig till.

Därmed blev det Karina Olsson och Ros-Marie Danielsson som i tur och ordning fick svara på frågorna.

Inspektionen startade ute i rasthagarna där hästarna, Karinas islänning respektive Ros-Maries nordsvensk, fick genomgå en smärre besiktning.

Bo Hannersjö konstaterar att båda hästarna är vid "gott hull", att hovarna regelbundet ses över av hovslagaren och att hästarna överlag ser välmående ut.

Han noterar även att hästarna har tillgång till vatten, att de utfodras regelbundet och att de snart får komma ut på det efterlängtade sommarbetet.

Bo Hannersjö ser så här långt ganska nöjd ut. Han förklarar att han i det här sammanhanget jobbar som konsult åt kommunens miljökontor.

- Men i vissa kommuner anlitas jag som inspektör.

Protokollet som blir resultatet av varje besök utgör grunden till de eventuella krav som senare ställs på åtgärder.

Inne i stallet tar Bo Hannersjö fram tumstocken. Han mäter takhöjden, och oron hänger i luften. Han förklarar att minimimåttet vad gäller takhöjden för en liten häst (nordsvensken) är 2,40 meter.

- Här är det 2,20, om jag är snäll. Det duger för islänningen som räknas som en D-ponny. Men inte för nordsvensken ...

- Och vad innebär det kan man ju undra, fortsätter han.

Som svar på frågan tillägger Bo Hannersjö att helheten i hästhållningen ändå är det viktigaste. Och då är det inte alla gånger absolut nödvändigt att måtten ska hållas till punkt och pricka.

- Men samtidigt är det så att takhöjden hänger samman med luftkuben i stallet.

Det innebär att ju lägre i tak desto mer måste ventilationen ökas.

- Och det kan bli ett fasligt drag i stallet om luftomsättningen ska kompensera en låg takhöjd.

Bo Hannersjö understryker också att han först och främst jobbar för hästarnas skull, inte för hästägarna eller kommunen.

I stora drag är han dock ganska nöjd med det lilla stallet. De två boxarna klarar med råge måtten som djurskyddslagen anger som minimimått.

Dessutom finns det gott om svängrum utanför boxplatserna. Bo Hannersjö noterar också belåtet att boxväggarna har en spaltöppning mot golvet.

Det ger en bättre ventilation i boxen jämfört med "slutna" väggar menar han.

- Något krav på mekanisk ventilation i stall finns inte, utan det duger med självdrag, fortsätter och synar trumman i taket som fortsätter upp över taknocken.

När det gäller "domen" för stallet klargör Bo Hannersjö i varje fall en sak - det är godkänt för D-ponnys (mankhöjd 1,41-1,48 meter).

- Men inte för en liten häst vars mankhöjd ligger från 1,49 till 1,60.

Veterinären tillägger att det alltid går att resonera om saken. Det protokoll som blir det slutliga dokumentet för stallet kommer dock att riktas till hästägarna.

Och om det innehåller krav på åtgärder är det upp till Karina och Ros-Marie att föra diskussionen vidare med stallets ägare.

Per Andersson aviserar för sin del att det kan bli aktuellt med en höjning av taket.

Tilläggas kan att inspektionen även innefattade gödselhanteringen. Eftersom det bara handlar om gödsel efter två hästar finns det inte krav på gödselplatta. Per Andersson berättar att gödslet dessutom sprids ut på åkrar och hagar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons