Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästen tillbaka i skogen

Annons

När det var skogsdag för eleverna på naturbruksgymnasiets elever på de olika inriktningarna för jordbruk och häst kom Grop Folke och Turbo från Leksand och Gunnar Eriksson och Robban från Ludvika. De visade eleverna hur arbetet i skogen tillsammans med häst fungerar.

- Vi vill introducera skogskörning och hur hästen kan används i jordbruket. Här kan eleverna också få en uppfattning om arbetet i skogen och hur det är att ha hästen som arbetskamrat, säger Lena Erkers, stallchef och körlärare på naturbruksgymnasiet.

- Det finns inte många naturbruksgymnasier som kan erbjuda den typ av körning med häst vi vill utveckla. Det finns intresse för en eftergymnasial utbildning för körning med häst och skolan arbetar med att förbereda en sådan utbildning.

Grop Folke har lång erfarenhet av att ha hästen som arbetskamrat.

- Det finns marker där hästen är det bästa alternativet. På känslig mark eller där det är begränsat utrymme. Dessutom tror jag många människor mår bra av att umgås med djur och att ha hästen som arbetskamrat.

Grop Folke anser vidare att det finns arbete för hästen även i framtiden även om jobbet måste kombineras med andra arbetsuppgifter.

- Turbo är en bergsardenner, en härlig kamrat och familjemedlem, säger Grop Folke som arbetat med häst hela sitt liv.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons