Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästdriven "sluss" i Gråda

Annons

I fjol lockade passagerartrafiken på älven mellan Borlänge och Gagnefs flottbro omkring 700 personer. Då användes en båt som tog tolv passagerare.

Inför den kommande sommaren har föreningen tecknat ett avtal om att hyra Lisskulla III, som är registrerad för 95 passagerare, varav hälften sittande. Båten kommer att byggas om för att propellrarna, som i dag sitter helt oskyddade, inte ska skadas av stenar i farledens smalaste passager.

Trafiken utökas också till att omfatta sträckan Borlänge-Leksand.

- Lisskulla III går från Borlänge till Gagnefs flottbro samtidigt som Engelbrekt går från Leksand till Marielund. Passagerarna skjutsas med häst och vagn från flottbron till Marielund och tvärtom, berättar Bengt Löfgren.

Han konstaterar att trafiken, som kommer att bedrivas som beställningstrafik under en del av sommaren, blir ett slags test som kan användas som delunderlag för ett framtida beslut om ett slussbygge i Gråda.

- Faller försöket väl ut kommer vi redan nästa sommar att utöka trafiken så att det blir möjligt att åka båt även mellan Falun och Matjes-Emils gård i Borlänge. I det fallet har vi tänkt oss en bussförbindelse mellan Matjes-Emils och Forshuvud, och buss även för återresan från Leksand respektive Falun, förklarar älvtrafiksbasen.

Årets passagerartrafik inleds den 1 juni och avslutas den sista augusti. Under större delen av juni och under senare delen av augusti blir det i form av beställningstrafik, men under perioden däremellan blir det turtrafik enligt tidtabell.

- Vi vill visa på vilka möjligheter och skönhetsupplevelser som båttrafik på älven ger. Trots den relativt korta sträckan växlar både älven och det omgivande landskapet karaktär på ett intressant sätt, anser Löfgren.

Under högsäsongen kommer Lisskulla III också att i samband med Mellstakvällarna (torsdagar) och kafékvällarna vid flottbron (tisdagar) att göra kortare turer från Mellsta och flottbron.

Av Kvarnsvedens Pappersbruk har Älvtrafiksföreningen fått en bogserbåt, som gått i Bysjön. Den ska användas vid utsättning av nya sjömärken, bryggbyggen i Borlänge och eventuellt också för turtrafik mellan de båda flottbroarna i Gagnef.

- Det blir en händelserik sommar för föreningen och ett ordentligt test av intresset för båttrafik längs älven och därmed även av behovet av slussar vid Gråda, konstaterar Bengt Löfgren.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons