Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästberg utan Hellander

Annons

Nu är nionde utgåvan här. Det är dock första gången som inte Hellander är den tongivande bakom utgåvan, men en hel del underlag bidrar han med, framarbetat innan han gick ur tiden i oktober.

Givetvis ägnas han, och hans arbete inom föreningen och Tuna-Hästberg i allmänhet, stort utrymme. Märkligt hade det varit annars, i direkt nedstigande led efter förste bosättaren Rike Hindrik som slog sig ned här för nästan 400 år sen.

Det är som vanligt ett välmatat nummer av Hästberg som lämnat tryckeriet.

Den verkliga långläsningen den här gången är Mats Janols intressanta artikel om Rämsbyn, intressant inte minst för släktforskare i bygden som ofta på ett eller annat sätt har kopplingar till den så kallade Räms-Kungen.

Företagaren Anders Eriksson ägnas också stort utrymme och en nutida profil i bygden, Ejdor Pettersson välkänt namn för nykterhetsfolk och järnvägare, blir föremål för ett personporträtt. Hur livet gestaltade sig vid byskolan berättar Harald Eriksson, en gång lärare här, och krigsbarnet Lasse Wahlberg berättar om sin ankomst till byn.

Glädjande nog fortsätter redaktionen sitt arbete med den "ordbok" över bygdemålet som nu hunnit fram till sin tredje del. Här blir de äldre påminda om ord och uttryck som sällan används i vårt anglosaxiska nutidsspråk och därmed gör folket bakom Hästberg en fin kulturell insats.

På det hela taget är det glädjande att det som en gång bara var en bunt papper som "blev över" fram till nu har resulterat i nio välgjorde utgåvor med bygdehistoria. Måtte Mats Janols och de andra föra Gunnar Hellanders entusiastiska arbete vidare.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons