Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästberg räddat

Annons

Den 23 maj kommer landstingsstyrelsen formellt att fatta beslutet om att driva Hästberg vidare.

Men i praktiken är det redan klart eftersom kommunerna nu sagt sig beredda att betala mer för verksamheten.

- Vi kommer att driva verksamheten vidare så länge som kommunerna är beredda att ta det ekonomiska ansvaret, säger landstingsråd Ingalill Persson (s).

Det var i slutet av förra året som förslaget att lägga ner den specialpedagogiska enheten Hästberg kom. Landstinget ansåg sig inte ha råd med verksamheten.

Varje plats på Hästberg kostar 405 000 kronor per år att driva. Tidigare har kommunerna betalat 50 000 kronor per plats.

Landstinget har ansett att kommunerna bör svara för 75 procent av kostnaden.

Sedan dess har många av kommunerna sagt sig beredda att ta ett större ekonomiskt ansvar. Och nu är det klart att tio av länets kommuner går med på att stå för 75 procent av kostnaden.

- Det betyder att kommunerna betalar 300 000 kronor per plats. Landstinget står för 100 000 kronor och för sjukresekostnaderna, säger Persson.

Mora kommun har sagt nej. Vansbro, Älvdalen, Gagnef och Säter har inte lämnat något svar.

Men att tio kommuner, dessutom de största, säger ja räcker för att fylla platserna med barn och därmed trygga verksamheten ekonomiskt.

Hästberg har i dag nio platser, men planerar för tio platser till hösten.

- Det finns i dag runt 50 barn i länet som kan komma i fråga för Hästberg. De kommuner som säger nej till ekonomiskt stöd kan förstås inte ha barnen på Hästberg. Men det betyder inte att de kommunerna inte har hjälp till barnen. De barnen får stöd och hjälp från de habiliteringsteam som vi har runt om i länet, säger Persson.

När kommunerna nu tar ett större ansvar, räknar Persson också med att kommunerna vill ha mer att säga till om när det gäller verksamheten.

- Jag vet att kommunerna haft synpunkter på öppettiderna, att Hästberg borde ha öppet oftare. Men detta är saker som vi får lösa i en diskussion med kommunerna, säger Ingalill Persson.

Som är väldigt glad över att det till slut blivit en lösning för Hästberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons