Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna tillbaka i Främby

Annons

- Vi har inte fått något skriftligt besked om att stallet är utdömt och måste in under tak för att kunna starta ridskoleverksamheten, säger ridskolechefen Marika Schön.

Det innebär att närmare 40 hästar sedan tre veckor tillbaka står i ett mögligt och utdömt stall. Men det innebär också att ridskoleverksamheten är i omedelbar fara och riskerar att tvingas avbrytas inom kort.

- Jag trodde att Falu ridklubb satte hästarnas hälsa så högt att det rättade sig efter provsvaren och veterinärutlåtandet från Bo Hannersjö, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin.

Miljökontoret har dömt ut stallet och djurskyddsinspektören kunde själv ha tagit det slutgiltiga beslutet redan i våras. Hon valde dock att gå genom nämnden som haft sommaruppehåll och sammanträder först i början av september.

Det är anledningen till att Falu Ridklubb ännu inte fått något skriftligt besked. Ett föreläggande eller förbud är dock att vänta från miljönämnden omedelbart efter sammanträdet.

- Jag förstår att folk upprörs över att vi flyttat tillbaka hästarna till det utdömda stallet, säger ordföranden i Falu Ridklubb Jan Carlstein.

Samtidigt har han hela tiden trott att kommunens löfte om en provisorisk lösning med mobilt stall skulle bli verklighet inom kort.

- Nu verkar också det dra ut på tiden med förprövning hos länsstyrelsen och godkännande för att hålla djur i sådana här anläggningar, konstaterar Jan Carlstein.

Till veckan har han därför beslutat att kalla till akutsammanträde med representanter för Fritid Falun och miljökontoret. Måste hästarna ut innan det mobila stallet står klart har Bjursås Ridklubb lovat att ta hand om ett större antal. Dessutom har flera privatpersoner hört av sig och utlovat hjälp med stallplatser under vintern.

Flytta ut hästarna och lägga ned verksamheten under vintern är dock det sista Falu Ridklubb vill. Det skulle nämligen innebära ett ekonomiskt avbräck, då ridskoleavgifterna i så fall måste betalas tillbaka.

- Dessutom kostar det att hyra in hästarna på annat håll, men då får väl kommunen betala det i stället för det mobila stallet om det inte finns någon annan lösning, säger Jan Carlstein.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons