Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna kan räddas

Annons

- Det är omöjligt att hålla ridskola med elever utomhus mitt i vintern, säger ridskolechefen Marika Schön efter miljökontorets beslut att stänga stallet och ridhuset.

Redan i går beställde därför Falun Fritid nya mätningar av luften i ridhuset. Den har inte varit lika dålig som luften i stallet förut och hästarna anses inte vistas där på samma sätt.

- Vi har också anlitat Dalarnas ridsportförbund som konsult när det gäller de portabla stallarna och kostnaderna för dessa, säger fritidschefen Lars Runsvik.

Efter dödsdomen mot stallet sammanträdde i går ledningsgruppen för Falun Fritid med ridskolechefen Marika Schön och styrelseordföranden Jan Carlstein.

Mötet handlade om att dra upp riktlinjer för framtiden, sedan stallet stängts för att inte äventyra hästarnas hälsa. Än en gång rådde kommunen klubben att bygga i egen regi, bilda bolag och driva verksamheten själv framöver.

- I så fall kan vi tänka oss att pröva en borgen, förklarade Lars Runsvik, som också lovade att kommunen ska betala hyran för de portabla stallarna.

- Ska vi bygga måste vi börja ta in anbud direkt och få till stånd ett bra avtal med kommunen, säger Marika Schön.

Ett avtal som hon vill ska innefatta arrende av marken på Främby udde och bidrag till räntor och amorteringar. Det är nämligen inget litet bygge som planeras, då en komplett anläggning är kostnadsberäknad till 30 miljoner kronor.

- Vi är ju en förening och även om vi i styrelsen kan tänka oss att köra vidare i egen regi så måste medlemmarna i demokratisk ordning först få säga sitt, förklarar Maria Schön.

Falu ridklubb har i dag 640 medlemmar, varav 350 aktiva ryttare som tar lektioner varje vecka. De allra flesta är flickor, och för dem vore det en katastrof om verksamheten skulle tvingas vila under vintern.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons