Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna blir kvar i stallet i vinter

Annons

- Vi går i princip på miljönämndens krav men ändrar tidpunkten för stängningen av stallet, säger länsveterinär Olle Rydell på länsstyrelsen.

I gengäld kräver länsstyrelsen månatlig hälsokontroll av hästarna och upprepad provtagning i stallet under vintermånaderna. Krav som gör Falu ridklubbs stall i Främby till det hårdast kontrollerade i hela landet.

- Ett förnuftigt beslut även om det har låtit vänta på sig, konstaterar ordföranden i Falu ridklubb Jan Carlstein.

Länsstyrelsens beslut innebär i praktiken att hästarnas luftvägar ska kontrolleras av veterinär varje månad från december till och med mars. Samtidigt ska ventilationen i stallet förbättras och koldioxidhalten mätas och dokumenteras minst en gång i veckan hela vintern.

- Det finns gränsvärden att gå efter när det gäller koldioxid, och med luftflöden på riktig nivå ska skaderiskerna från möglet i väggarna minimeras, förklarar Olle Rydell länsstyrelsens beslut.

- Det här är naturligtvis inte hållbart i längden, men som jag ser det för en vinter den bästa lösningen för både hästarna och personalen, fortsätter Olle Rydell.

På det här sättet får Falu ridklubb nu arbetsro med planeringen av det nya stallet, som förhoppningsvis ska stå klart när hästarna ska in nästa höst. Klubben ska bygga i egen regi och har stallbygget ute på anbud med stopp nu på fredag.

- Nästa vecka sätter vi oss ner och går igenom anbuden, för att kunna gå vidare med borgensansökan till Fritid Falun, förklarar Jan Carlstein.

För ett par veckor sedan öppnades ridhuset i Främby efter sanering, och nu står det alltså klart att även stallet får användas under vintern. Därmed är den akuta krisen över för Falu ridklubb med 350 ridskoleelever och 40 hästar i verksamheten. Vid ett medlemsmöte häromdagen gav också medlemmarna styrelsen förtroende att fortsätta planeringen av det nya stallet och byggandet i egen regi.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons