Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägare ska kontrolleras

Annons

- Det var några år sedan vi var ute hos hästägarna senast, säger Annica Edström, djurskyddsinspektör på Leksands kommun.

- Det vi ska kontrollera är att stallen är godkända och att hästarna sköts på rätt sätt.

Under 2005 kommer kommunen att besöka de gårdar i Leksand som har fler än fyra hästar. Sammanlagt handlar det om ett 40-tal gårdar.

Vid årsskiftet börjar en ny lagstiftning att gälla. Den säger att gårdar med fler än fyra hästar måste ha tillstånd från kommunen, och det är därför som djurskyddsinspektören riktar in sig på just dessa.

- Om man upplåter stallplatser och är med och sköter eller utfodrar hästarna kommer det att krävas ett tillstånd. Håller man tio egna hästar behövs också ett tillstånd, säger Annica Edström.

Tidigare är det bara ridskolor och turridningsverksamhet som behövt det.

Kommunen kontrollerar att personen som har verksamheten är lämplig. Krav som ställs är till exempel att spiltorna ska ha vissa mått, att ventilation och klimatreglering följer bestämmelserna, att hästarna får foder och vatten och har rent runt omkring sig.

Senast kommunen räknade antalet hästar i kommunen fick man det till ungefär 450 stycken. Till skillnad mot när det gäller kor så förs inga register över hästar, men Annica Edström tror att det finns ännu fler idag.

- Det finns ett stort intresse för hästar. I stället för kor som betar ser man numera ofta hästar.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons