Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägare får anmärkningar

Annons

Det här är bara några av de anmälningar som föranledde inspektion av en hästgård utanför Falun strax före jul. Nu måste hästägaren med det snaraste förbättra djurhållningen och minska ner antalet hästar högst väsentligt.

Det framgår av det föreläggande hästägaren på tisdagen fick från kommunen. Med veterinärintyg som stöd bedömer miljönämnden bland annat att tillståndet för de sex hästarna är allvarligt och att de utsatts för en längre tids bristfällig skötsel.

Det var strax före jul som djurskyddsinspektör Anna Sörlin efter upprepade anmälningar till kommunen och länsstyrelsen beslutade att inspektera den aktuella gården.

Hon gjorde det tillsammans med biträdande länsveterinär Johanna Gifting, sedan vittnesuppgifter gjort gällande att en ponny låg sjuk utan vård och att hästarna höll på att svälta ihjäl.

Inte heller fanns plats åt alla hästar i ligghallen och överlag ansågs djuren enligt vittnen ha dåligt med både foder och vatten.

Eftersom det drog ut på tiden innan inspektionen genomfördes hann hästägaren flytta undan de magraste och sämst mående djuren. Hästägaren ville inte tala om vart, men efter ytterligare en flytt har de sex kraftigt avmagrade och lusiga hästarna nu hittats av myndigheterna undersökts av veterinär.

Den enligt vittnen magra sjuka hästen var redan död och nedgrävd när inspektionen gjordes.

Kvar på gården fanns 17 hästar. Däribland ett varmblodsföl i behov av veterinärvård, ett magert fruset minishetlandsföl och två fölungar angripna av parasiter.

Vid inspektionen i december lovade hästägaren att minska antalet djur och ta de som behövde till veterinär. När så inte skett vid en uppföljande inspektion i februari föreläggs nu hästägaren minska antalet djur och förbättra miljön för dem som blir kvar.

Tidsfristen för veterinärvård och förbättringar varierar mellan en dag och två veckor. Innan tidsfristen gått ut ska dock samtliga kvarvarande hästar ha godkända stallplatser, rena och torra liggplatser, tillräckligt med mat och vatten, samt vid behov ha behandlats av veterinär.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons