Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häst och vagn lockar turister

Annons

För fjärde sommaren har Anna Järnerot och Svante Inemyr "Häst & vagn genom Orsa Finnmark", ett populärt sommaräventyr för turister från hela landet.

Häst & vagn har funnits sedan 1984 och har sin bas i Torsmo, ett par mil från Orsa.

Tidigare har resereportrar från både SVT´s "Packat och klart" samt TV4´s "När och fjärran" besökt Torsmo för en tur med häst och vagn i skogen. Och verksamheten går bra, det har varit fullbokat så gott som hela sommaren.

- Säsongen är från maj till september. De som kommer hit är främst svenskar, många är stockholmare, säger Anna Järnerot.

En prärievagn kan ta fyra vuxna och några barn, beroende på storlek. På vagnen finns sedan utrustning för att klara av några dagar i skogen; köksutrustning, gasolkök och foder till hästen.

- Hästarna är tränade att klara av alla situationer, de ska klara av att hålla sig lugna, även om det luktar björn, säger Anna.

- Det är viktigt att turisterna vet hur man tar hand om hästen, så att den inte far illa, säger Svante.

Han instruerar en trupp på fyra personer som ska ge sig ut på en sexdagarstur. Tuija Andsten med barnen Felicia, Victor och Palina, från Stockholm, hittade "Häst & vagn" på internet.

- Det är en dröm sedan länge, och nu passar det bra att ta med barnen. Det ska bli jättekul och skönt att få tillbringa några dagar i naturen utan störande telefoner, säger Tuilja.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons