Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasses sista vals med sin minister

Annons

För jobbet som pressekreterare har inneburit puls, dramatik och rörelse.

- Under hela den här tiden har jag varit anträffbar dygnet runt. Jag har haft 150 resdagar per år och besökt några hundra platser, vissa förstås flera, flera gånger. Det har också blivit ett antal valrörelser och regeringsombildningar under de här åren.

Nästan alltid när Marita Ulvskog är ute och reser har Hans Ånell varit med. Till EU-möten i Bryssel, till de flesta länderna i Europa, till New York och Washington.

- Men framförallt har det varit många, många resor i Sverige.

Jobbet innebär förstås att Hans och Marita tillbringat mycket tid tillsammans.

- Jag har trivts väldigt bra med det. Det har varit oerhört stimulerande att ta del av Maritas ledarskap. Hon är väldigt varm och omtänksam och samtidigt naturligtvis stark i sin ideologiska övertygelse.

- Jag märker hela tiden att hon har stor genomslagskraft när hon möter folk ute i landet, när det gäller att slå vakt om rättvisa, solidaritet och jämställdhet. Hon har också varit väldigt omtyckt på departementet, eftersom hon parat den starka ideologiska övertygelsen och tuffheten med det mjuka ledarskapet.

Ditt bästa minne från åren med statsrådet?

- Jag har många bra minnen som är förknippade med möten med människor på små orter. Men även från glassigare miljöer. Mötet med påven 1995 är minnesvärt. Men frågan är ändå om inte det informella kulturministermötet i Falun och Tällberg var höjdpunkten. Det blev otroligt lyckat, och var det första ministermöte där representanter från de nya EU-länderna var med.

Sämsta minne?

- De spänningar som var inför EMU-omröstningen, där Marita och några till nej-sägare hamnade i kylboxen. Det var inte kul.

- Direkt efter valet 2002, innan miljöpartiet valt sida, var också en jobbig tid. Vi hade i princip börjat packa ihop våra saker.

- Men det sämsta minnet är nog de ständigt vulgära och osakliga påhoppen på Marita, framförallt från borgerliga ledarskribenter. Man har sett henne som ett hot för att hon varit rak i sin övertygelse.

Tidningen Resumé skriver att någon ersättare till dig inte utsetts, eftersom Ulvskog kallt räknar med att få sparken från regeringen i sommar. Kommentar?

- Den politiskt sakkunnige på departementet går in och täcker upp för mig, vilket är mycket vanligt. Det är lite stiltje nu under sommaren, och därför är det ingen brådska att utse ersättare. Men en ersättare till mig kommer att utses under sommaren eller hösten.

- Att Marita skulle bli sparkad är bara rena spekulationer, och det är inte första gången det sker.

- Jag tror att Marita kommer att behövas i regeringen, åtminstone fram till valet 2006. Detta eftersom hon har mycket stor trovärdighet bland de traditionella socialdemokratiska väljarna. Personligen anser jag att för många i partiet tenderar att dra åt höger inom partiet, och Marita behövs för att stå emot detta.

Ålder: Fyller 66 år i morgon lördag.

Familj: Fru Ulla-Karin, barnen Karin, 42, Pär, 40, Malin, 37, och fem barnbarn.

Bor: Falun.

Bakgrund: Jobbat som tidningsjournalist på Östgötabladet i Vadstena, Motala Tidning, Katrineholmskuriren. Kom 1969 till Falun och Sveriges Radio, där han arbetade till 1988 då han blev informatör vid Borlänge kommun. I september 1995 ersatte han sonen Pär som pressekreterare för Marita Ulvskog

Framtidsplaner: Semester. Har inga andra spikade planer.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons