Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse ger inte upp

Annons

Sedan förra sommaren har Hasse Wesslén tillbringat sina flesta nätter under en bro i Borlänge centrum. Sjukpensionär är Hasse sedan 1999 på grund av problem med lederna. Då fick han också fick sin första hjärtinfarkt.

- Nu har jag haft fem hjärtinfarkter, konstaterar Hasse som har kvar sitt goda humör och förmågan att till och med kunna skämta om sin egen situation.

- Nog åker humöret upp även när det tar emot och det gör det även för mig. Hur tufft det är att sova ute känns varje morgon när jag ska upp, förklarar Hasse.

Besvärligt har det varit många gånger, särskilt under vintern. Ändå vill Hasse tona ner vad som lätt kan bli en helmörk bild av hans liv och de dagliga villkoren.

- Många förstorar problemen. Jag har faktiskt tvättmöjligheter, duschmöjligheter och allting hos RIA. Helt hopplöst är det inte, understryker Hasse.

Om livet som tivoliarbetare kan Hasse Wesslén berätta åtskilligt. Både om allt slit under de 26 somrar han reste med fem olika svenska tivoli. Men Hasse kan också berätta om många, givande möten med människor.

För Hasses del började den ambulerande tivolitillvaron 1964 hos Milton och avslutades med sex år hos Gunnar Eriksson. Numera har tivoliarbetarna många och bra hjälpmedel. Så var det knappast förr.

- Då fick vi göra allt för hand. Det var mycket slit, inte minst med alla tunga grejer vi fick bära, påpekar Hasse.

Under de många tivoliåren arbetade Hasse vintertid åt Borlänge kommun och under elva år hos Samhall.

Ett stort intresse är bilar och motorsport. Hasse har tidigare tävlat i folkrace. Det gjorde han under sex år för Borlänge Motorklubb.

Under flera år drev Hasse bilverkstäder i Gylle och Romme. Motorklubben är Hasse fortfarande engagerad i och han ställer gärna upp med ideella arbetsinsatser vid tävlingar.

Tävlandet i folkrace sköter numera sönerna Roger, 22 år och Peter, snart 24 år. Hasse har ytterligare två söner, det är Magnus, snart 27 år och Rogers tvillingbror Stefan. Födelsedagen tänker Hasse fira på fredag tillsammans med sönerna. Festlokal blir en restaurang i centrum.

- Det ser jag fram emot. Annars vet jag inte om det är så märkvärdigt att fylla 60 år, avslutar Hasse Wesslén.

Med ålderns rätt hoppas Hasse nu på en snar lösning och ett ordnat boende. Det vore i så fall den bästa födelsedagspresenten.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons