Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haschpåverkad elev avstängd

Annons

- Jag tror att många föräldrar är ovetande, det är ju inte det första man tänker på att de håller på med droger. Det hör ju tonårstiden till att vara morgontrött, trött på skolan och vara ute med kompisarna halva natten, säger Catarina Ernlund, rektor på Haraldsbogymnasiet.

Det var under hösten som personalen på Haraldsbogymnasiet började se de klassiska signalerna. Ströfrånvaron ökade och eleven kom allt oftare försent på morgonen. Slutligen togs misstankarna om att eleven rökte hasch upp på en elevvårdskonferens:

- Jag brukar fråga rakt ut om de drogar. För det mesta säger de ju nej, men jag fortsätter, hävdar att de gör det, och sedan gör jag en soc-anmälan, det ligger i mitt uppdrag som rektor att göra det, säger hon.

Ett par gånger varje år anmäler Catarina Ernlund elever som misstänkts använda narkotika till socialen, men det är mycket ovanligt att elever stängs av från skolan på grund av att de använt droger. Det beror ibland på att misstanken visat sig vara obefogad, ibland på att bevis saknas.

Enligt skolans drogpolicy ska narkotikapåverkade personer avstängas från skolan, men för att kunna fatta beslut om avstängning måste eleven gå med på att göra ett frivilligt drogtest:

- Jag kan slå larm till socialen när jag får signaler att någon använder droger, men det är det enda jag kan göra, säger Catarina Ernlund.

I det här fallet samarbetade för-äldrarna med skolan, och lät dem få reda på drogtestets resultat vilket ledde fram till beslutet om avstängning. Eleven får nu inte vara på skolan utan måste först göra ett nytt drogtest som visar att eleven slutat använda hasch.

Under höstterminen har en stor enkätundersökning genomförts på Haraldsbogymnasiet om elevernas drogvanor. Mellan sex och sju personer har uppgett att de varit narkotikapåverkade under skoltid, och hela 80 procent har uppgett att de dricker alkohol ofta eller ibland.

- Vi - skolan, polisen och socialen - är ganska överens om att drogerna ökar, säger Catarina Ernlund:

- Det har skett en attitydför- ändring de senaste fem-tio åren. Hos både pojkar och flickor finns en oerhört positiv bild av narkotiska preparat. Det är jätteskrämmande.


Faktaruta:fakta | drogenkät

15 procent röker.

10 procent är nykterister.

80 procent dricker alkohol ofta eller ibland.

7 procent uppgav att de prövat alkohol redan innan de fyllt tio år, men de flesta uppgav att deras alkoholdebut skedde när de var mellan 13 och 15 år.

70-80 procent av skolans 1 050 elever har svarat på enkäten.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons