Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasch åter i omlopp

Annons

- Vi har inte behövt jobba med haschmissbruk i Hedemora under en längre tid. Men i somras uppdagades att ett gäng ungdomar i Hedemora röker hasch, säger Beate Erichsen.

Hon arbetar på socialförvaltningen och ingår i kommunens Buv-grupp, barn- och ungdomsverksamhet. I sin helhet består gruppen av representanter från socialen, skolan, kyrkan, kultur- och fritid och polisen.

Buv-gruppen manar nu till en gemensam aktion mot bruket av hasch för att hindra att missbruket får fäste i kommunen.

- Föräldrar, skola, polis och vi måste agera tillsammans, säger Beate Erichsen.

Gruppen tar täten i kampen genom att arrangera en föreläsning om haschmissbruk. Den numer pensionerade polismannen Sune Ekström ska hålla föreläsningen på Sagateatern tisdagkväll den 16 november. Torsdagen den 25 november arrangeras ett mingelkafé på Sankt Paulusgården. Då är föräldrar välkomna att ställa frågor.

- Vi måste ta tag i problemet på olika sätt. Dels ett aktivt spaningsarbete från polisens sida, dels fältförebyggande från vår sida. Vi ska vara ute och störa så mycket vi kan, säger Beate Erichsen.

Informationsarbetet ska rikta sig mot två grupper, till föräldrar som har barn som inte provat hasch, och till föräldrar som vet att deras barn har testat.

Ett problem som måste övervinnas är många ungdomars syn på hasch, de klassar inte haschet som narkotika.

- Det är just det som är så farligt, säger Jan Olsson, friskvårdskonsulent.

Ofta är haschrökning inkörsporten till tyngre droger.

- Och man kan hamna i en haschpsykos redan efter första tillfället man testar, säger Erichsen.

Senast Buv-gruppen tvingades agera mot hasch var för två år sedan då det blev känt att en grupp ungdomar i Garpenberg nyttjade drogen.

Både socialförvaltningen och skolförvaltningen har de senaste åren kunnat luta sig tillbaka när det gäller haschmissbruk, drogen har inte varit aktuell. Men nu är det dags att åter vässa klorna.

- Känner vi till tio som röker hasch är det garanterat 50 som testat, säger Beate Erichsen.

Ett stort och tungt steg är att åstadkomma en attitydförändring. Allt fler föräldrar köper ut alkohol till sin barn i tron att de då har bättre kontroll över vad barnen gör på helgerna. Två burkar cider är inte så farligt tycks det. Detta synsätt får Beate Erichsen att rasa.

- Det är så otroligt dumt. Om en full flicka raglar ut framför en lastbil och blir överkörd, vilken ciders fel är det brukar jag fråga.

Omdömet hos en berusad grumlas, bjuder någon på hasch kan det vara lätt för en ung nyfiken människa att tacka ja.

För Beate Erichsen, Jan Olsson och Anna-Karin Larsson i Buv-gruppen är saken klar.

- Det är vuxna som måste sätta ner foten. Lagen säger att langning är förbjuden och att man ska vara 18 år innan man får köpa alkohol. En 14-15-åring är ett barn.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons