Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på gymnasiets reservplatser

Annons

Varje dag ringer oroliga föräldrar till kommunförbundet för att höra hur det går med reservintagningen till gymnasiet.

I Falun och Borlänge, där de största gymnasieskolorna finns, är trycket stort på vissa linjer. I Falun finns i dagsläget totalt 194 reserver och 43 lediga platser. I Borlänge finns totalt 118 reserver och 35 lediga platser.

Problemet är att många vill komma in på samma program. Medan 98 personer står i kö till det mycket populära frisörprogrammet i Falun står 17 platser tomma på naturvetarprogrammet i samma kommun.

Men än är inte antagningen avgjord.

- Det kommer att hända saker in i det sista. Det händer att de som tackat ja ändrar sig, och några kanske inte inställer sig till uppropet. Men är man 38:e reserv till frisörprogrammet har man förstås ingen vidare chans att komma in, säger Lars Henriks vid Dalarnas kommunförbund.

Han förutspår att situationen kan förändras särskilt för de program som har riksintag. Naturbruksgymnasiet i Älvdalen erbjuder utbildningar som lockar sökande från hela landet. I dagsläget finns 11 reserver som vill bli naturguider och 18 som vill få plats på programmet för sportfisketurism. Även Leksands turistprogram med inriktning hotell och restaurang drar elever från övriga Sverige. Där står 23 hoppfulla reserver i kö.

- Det brukar bli avhopp från elever som kommer från andra delar av landet. En del ändrar sig och vill inte flytta hemifrån, säger Lars Henriks.

Det finns också elever från övriga Sverige som får förtur till de lediga platser som dyker upp. Den som kommit in på ett program i sin hemkommun, men som under sommaren flyttar med sin familj, ska ha rätt till en motsvarande gymnasieplats på den nya hemorten.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons