Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på akuten under hela sommaren

Annons

Varje sommar ökar trycket på sjukhusen. Det beror på att verksamheter stänger och antalet platser minskar. Så att vårdpersonalen ska få sin semester.

- Vi har inte fått in rapporter från alla verksamheter än, och sommarperioden pågår fortfarande. Så något facit för hur sommaren har varit har jag inte än. Men av de rapporter vi fått in kan man säga att det varit en stark press på akutmottagningarna i Falun och Mora. För övrigt har det varit periodvisa överbeläggningar i Falun, både på medicin och geriatrik. Medicinkliniken i Mora har haft mer överbeläggningar mot slutet av sommaren, berättar landstingsdirektör Ulf Hållmarker.

Monica Sundberg är avdelningsföreståndare på akuten i Falun:

- Det är egentligen två skäl till att trycket på akuten varit så hård i sommar. Dels att trycket ökar varje sommar när andra drar ner sin verksamhet. Det märks direkt hos oss. Till det ska man lägga att vi haft en ökad mängd patienter under hela året. Vi har nog haft mellan 3 000 och 4 000 fler patienter i år jämfört med i fjol.

- Det blir alltid extra problematiskt hos oss när inte övriga sjukvårdsresurser räcker till.

Akuten i Falun har tre semesterperioder och minimibemanning under sommaren.

- På så sätt kan vi ha jämn kompetens hela tiden.

Det ökade trycket har inte inneburit några medicinska risker, enligt Sundberg.

- De riktigt sjuka behöver inte vänta. Däremot blir det ju längre väntetid för de som inte har högsta prioritet, och alla som vill kan inte få stanna kvar på sjukhuset.

Akuten i Falun har växt ur sina lokaler för länge sedan.

- Vad jag har förstått så ska det nu efter strukturbeslutet tas fram en långsiktig plan för hur Falu lasarett ska se ut i framtiden.

När sjukhusen stänger en tredjedel av av sina platser är det inte annat att vänta än att det blir ett ökat tryck på de som har öppet, enligt Hållmarker.

- Det man kan säga om årets sommar är att det varit skaplig framförhållning. Vi har försökt att identifiera möjliga problemområden och löst en del sådana.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons