Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slitage på länets ambulanser

Annons

En ambulans kör cirka 10 000 mil per år. Det är inte bara utryckningar, utan långa transporter till andra sjukhus, som gör att bilarna samlar på sig mil efter mil i en rasande fart. Under senare år har antalet transporter ökat. I Borlänge kör man mest, med 6 500 transporter per år.

Därefter kommer Falun, med 4 500 transporter.

Förra veckan havererade en ambulans när den hade en brådskande transport från Gesunda till Mora. Generatorn gick sönder och bilen blev stående.

- Generatorerna slits hårt eftersom mycket ström förbrukas i ambulanser. Det har inte så mycket att göra med om bilen är gammal eller inte, säger Lars Hållén, fordonsansvarig på ambulansen.

I Dalarna finns ungefär 30 ambulanser. Flera av dem har i omgångar stått på verkstad både i Falun och Borlänge den senaste tiden.

De bilar som gått långt har blivit slitna och har fått många delar utbytta.

Men nu är man i färd att upphandla nya fordon. I höst räknar man med att kunna göra en beställning, och till början av nästa år ska flottan vara uppfräschad med sju nya bilar.

Dessutom får tre bilar helt nya chassin.

- Det känns väldigt skönt, vi har väntat länge på nya bilar. Förr om åren brukade bilarna bytas ut när de gått ungefär 30 000 mil, nu har vi några som gått 50 000. Men det är väl en kostnadsfråga, säger Björn Dalan, ambulansförare i Borlänge.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons