Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slit för ny ridbana

Annons

Andelen hästägare är stor i Danholn. I byn på cirka 1 000 invånare finns 25 hästar. Och nu har de alltså en ridbana att öva på.

Dessutom har man byggt en corral, en rund bana med högt plank. Här kan ryttarna öva horsemanship, lära sig hur hästen tänker och utveckla samspelet utan tyglar.

Att få ihop till ridbanan har varit en lång process som började hösten 2002. För att få bidrag måste man ju bilda förening, så det blev ett ryttarsällskap som nu har 35 medlemmar, alla aktiva.

- Från början hade vi en plats på gång mitt i byn, som användes som isbana på vintern. Men folk ville inte ha hästar där, så då hittade vi en plats på vår gård, säger Annika Östling som är vice ordförande i ridsällskapet.

Ridbanan har gått på 80 000 kronor och corralen på 30 000. Omkring 30 000 har föreningen fått som EU-bidrag och lika mycket från Carlborgsonska stiftelsen som bidrar till ungdomsverksamhet i Sundbornstrakten.

Resten har medlemmarna jobbat ihop. Nu närmast är det sträckan Bjursås-Rättvik som ska rensas från skräp på båda sidor vägen. För det får föreningen uppåt 8 000 kronor av Vägverket.

Rensa skräp kan faktiskt inte Annika Östling, för hon är blind. Men för övrigt har hon varit den organisatoriska motorn bakom ridbanebygget och hela verksamheten.

- Jag har sagt att jag skulle vilja ha ett ridhus också. Och då säger de andra att "det blir säkert ett om du vill det", säger Annika med ett leende.

Lite ovanför stallet ligger ridbanan på 20 gånger 60 meter. Regelbundet tar ridsällskapet hit tränare i dressyr, hopp och annat. På önskelistan står fortfarande belysning och en enkel brunn för att vattna banan.

Den 19 juni blir det hög- tidlig invigning med show, marknad och annan underhållning.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons