Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt paket på kommunens bord

Annons

En av de totalt 35 punkterna i planen är det kraftfulla sparpaketet som läggs ut på socialnämnden och som i realiteten innebär att det måste till stora personalnedskärningar i en verksamhet som redan är överbelastad.

Oppostitionsrådet Tom Martinsson (m) undrade om det verkligen var en realistisk målsättning. Han grundade sin fråga på att socialnämndens ordförande och socialchefen konstaterat svårigheterna i att på kort tid göra så stora förändringar.

Björn Rosén (c), tidigare vice ordförande i socialnämnden, ansåg att socialnämnden ställs inför en helt omöjligt uppgift.

- Det är inte bra att ta sådana beslut. Vi bör åtminstone ta bort angivelsen att sparandet ska vara genomfört 2005, yrkade Rosén.

Kommunalrådet Kurt Podgorski (s) vidhöll att nedskärningar i den här storleksordningen kommer att vara helt nödvändiga.

- Det blir tufft, men alldeles nödvändigt. Vi måste faktiskt vara beredda att sänka kvaliteten i verksamheten och att förändra organisationen för att klara ekonomin, hävdade Podgorski.

En majoritet röstade också för att den här punkten ska stå kvar i verksamhetsplanen, men många ledamöter, huvudsakligen borgerliga, reserverade sig mot beslutet. Bland reservanterna fanns Ulf Mattsson och Grete Morud-Almkleven, socialdemokratiska ledamöter i socialnämnden, som nu får den "omöjliga uppgiften".

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons