Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt motstånd mot planerad gasledning

Annons

Ett hundratal markägare och LRF-medlemmar mötte energiföretaget e.on som vill ha tillstånd att bygga en naturgasledning.

I slutet av året ska företaget vara redo att lämna in en koncessionsansökan till Energimyndigheten.

LRF hade uppmanat sina medlemmar att komma på mötet. Per Funke var nöjd med att så många slutit upp.

- Men egnahemmare har missat detta. Enligt kartorna går ledningens sträckning nära villa- och stugtomter i till exempel Stjärnsund, säger Per Funke.

Enligt e.on är det cirka 15 mil ledning som kommer att dras via Avesta, Hedemora och Säters kommuner. Basindustrin i Borlänge ses som en framtida kund.

LRF:s representanter uttryckte en oro över naturgasen som en ändlig resurs och menade att detta på kort sikt kan slå ut till exempel lokal biogasproduktion.

Ulf Alestam såg istället att naturgasledningen kan vara till nytta för de som producerar biogas.

- Biogas kan blandas med naturgas i rören, förklarade Alestam.

En färdig naturgasledning kräver en sju meter bred gata där själva ledningen är under jord. Sedan finns ett säkerhetsavstånd inom vilket man inte får bygga nytt. Markägare ersätts bara för pågående markanvändning, inte för framtida.

-Det här är kommersiellt. Ni ska tjäna pengar på det och ni ska använda vår mark. Det här innebär en inskränkning i vår egen användning av marken, hördes en röst från åhörarsidan.

Ulf Alestam betonade återigen att det är samhället, via Energimyndigheten, som fäller ett avgörande.

Material om naturgasledningens sträckning finns på bibliotek och kommunhus. e.on tar emot synpunkter fram till den 18 april.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons