Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt liv för björnungar

Annons

Skinnet, halva kraniet och en framfot. Det var det enda som återstod av den märkta fjolårsungen Blecka, när Karl-Arne Olander i Älvdalen kom fram till platsen.

- Vi hade pejlat och tyckte att det var konstigt att hon var på exakt samma ställe i över en vecka. Därför gick jag in för att se vad som hade hänt.

I den mjuka mossan syndes tydligt hur den ganska korta jakten hade gått. Stora avtryck från en vuxen björn, med klor och allt, syntes och jakten kunde följas ända fram till platsen där björnungen blivit dödad.

Att hanbjörnar kan döda en honas ungar för att själv få para sig och föra sina egna gener vidare, det har man ju hört talas om.

Är det vad som hänt här?, frågar vi björnforskaren Sven Brunberg.

- Det vet vi ju inte, men jag tror mer på att det är en honbjörn som har dödat ungden eftersom det är en honunge, säger Sven Brunberg.

- Inom björnarnas värld går ju mycket ut på att sprida sina egna gener, därför dödar en hanbjörn gärna hanungar han inte är far till. Det gäller ju att få plats för den egna avkomman. Det är känt att det är vanligt att hanbjörnar dödar hanungar den inte är far till, men det är också känt att honbjörnar ibland dödar honungar den inte är mor till.

Sven Brunberg är mycket försiktigt med att påstå att han vet vad som hänt, mycket i björnarnas liv är ännu dolt för människor. Men genom det mångåriga björnprojektet har ju en hel del fakta kommit fram.

- Det är ju känt att bara omkring 50 procent av björnungarna når könsmogen ålder. Det har att göra med konkurrensen inom arten.

- Vi har sett att i områden med en växande stam, där ökar dödligheten. Det hör till arten helt enkelt.

När det gäller björnens farlighet för människan, säger Sven Brunberg:

- Väsnas i skogen, då drar sig björnen undan. Det är först när man överaskat en björn och den känner sig trängd, som det i undantagsfall blir konfrontation med människor. Men för det mesta handlar det om skenattack för att skrämma undan människan.

Mamman till den dödade ungen Blecka, Binna heter hon, hade tre ungar i våras. De andra två var hanar.

Några spår efter de två ungarna har inte hittats i det område som Blecka har som sitt. Detta område begränsas av Dysberg, Okbodarna, Gråberg, Väsa och Hållberg. Sammanlagt finns just nu 18 märkta björnar i Älvdalens socken.

Hur många björnar som totalt finns i Äldvalen finns inga uppgifter om i dag.

- Det pågår en populationsberäkning som blir klar om ungefär ett år, säger Sven Brunberg.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons