Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt för småbutiker

Annons

I maj skrev tidningen om Nils Andersson, Ica-handlare i Bäck i Våmhus. Enligt Ica:s styrelse skulle han tvingas installera ett nytt databaserat kassasystem, ett gemensamt beställningssystem samt ha ett tvång på sammanlagt 2 100 gemensamma basvaror. Detta är något som hans kunder ej efterfrågar och som skulle innebära merkostnader samt att de lokala leverantörerna försvann. Men det är inte bara Nils Andersson som drabbats av de större kedjornas bestämmelser.

Nils Tysk, urmakare vid Fridhemsgatan, tog över verksamheten 1972 och blev då godkänd stjärnurmakare. Runt årsskiftet 2000-2001 förändrades organisationen vilket medförde högre kostnader för medlemskap och butikerna blev påtvingad ett sortiment med vissa märken.

- 5 000 kronor mer per månad skulle detta kosta mig, berättar Nils Tysk, vilket är mycket pengar för en liten affär.

Sortimentet passade inte heller in i den lilla butiken.

- Jag skulle tvingas ha ett lager med samma sortiment som butikerna i Stockholm, ett sortiment som inte kunderna här i Mora efterfrågar.

Sedan maj 2001 är Tysk inte längre medlem i Stjärnurmakarna, men detta skapar problem för hans gamla kunder.

- Jag kan inte längre reglera de försäkringar som jag en gång tecknade åt gamla kunder utan måste skicka dem vidare till Falun.

För kunderna är det en lång väg att åka för att kunna nyttja deras försäkring. Nils Tysk har nu gått med i en ny organisation och kan därmed skriva över försäkringar åt gamla kunder.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons