Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt drabbade av mögel

Annons

Sedan 1986 har småhusskadenämnden haft 678 bidragsansökningar gällande fukt- och mögelskador i hus i Dalarna. Gävleborgs län hade 335 ansökningar under samma period.

Att Dalarna hamnar högt i statistiken följer inte de normala geografiska förutsättningarna, enligt Johan Hedström, chef för småhusskadenämnden.

- Om man drar en linje över Sverige, genom Karlstad och Norrköping, så hamnar de flesta drabbade hus söder om linjen. Klimatet är mer gynnsamt för mögel i södra och västra Sverige.

Johan Hedström ger två tänkbara orsaker till att Dalarna har så många ansökningar. En förklaring gäller byggmaterialet.

I Dalarna är många 70-talshus byggda med EV-element. Det fanns en fabrik i Färila som gjorde de här byggelementen under sjuttiotalet, och de sålde som smör i Dalarna.

EV-elementen består av tryckimpregnerat virke sammangjutet med betong. När träet blir fuktigt så möglar det, säger Johan Hedström.

- Tryckimpregnerat trä luktar dessutom mer, och man kan inte plocka bort de här tryckimpregnerade reglarna för då rasar huset ihop. I de här husen blir det alltså mycket dyrt att sanera.

Benägenheten att undersöka eventuella fuktskador i egnahemmen är en annan förklaring.

- Det kan också bero på hur pass aktiva fuktkonsulterna är i regionen.

Totalt sett har antalet ansökningar om saneringsbidrag minskat över tid. De senaste årens förändringar i regelverket för bidragen har lett till att kriterierna blivit hårdare. Dessutom är husägarens egna kostnader höga, trots bidraget.

- Vi får inte så många ansökningar nu för tiden. Självrisken är så hög att många avstår att söka, säger Johan Hedström.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons