Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry och Tom på spaning i ABB-hallen

Annons

För vem kan egentligen motstå en till synes ledsen blick från en boxer, en lekfull svansviftning från en rottweiler, det rart lurviga tassandet från en amerikansk cocker eller en liten buff från en teddybjörnsmjuk chow-chowvalp?

Harry Potter och Tom Jones blickade stolt ut över ishallens utbud av kompisar. Lite nyfiket, men ändå lite lagom blaserat utställningsvant. De två är av rasen shih-tzu och har såväl resvana som utställningsdito.

- Tom Jones fyller sju månader i dag, upplyste matte Marianne Jonasson, Grycksbo.

- Men det är inte första gången han ställs ut, han har varit med många gånger redan.

Än mer utställningsvan är äldre kompisen Harry Potter. De två kommer från samma kennel i Upphärad.

Harry och Tom poserar beskedligt och kameravant.

- Men de är inte iordninggjorda än, de är så trassliga i håret, förklarar Marianne och avslöjar att umgänget med duon innebär mycket pälsvård.

- Och det är en liten hund, men med ett stort psyke- det är ingen bjäbbig hund, men väldigt sällskaplig. Speciellt minstingen Tom Jones är en mycket glad figur.

- Och det är skönt, eftersom vi reser så mycket, över hela landet.

Yngst på utställningen var förmodligen Sally. Teddybjörnstilltalande och lugn tittade hon sig nyfiket och lite lätt förvånat omkring, med matte Anna-Lena Karlsson tryggt i närheten.

Sally är fyra månader och mattes andra chow-chow. Att det är en alldeles underbar och umgängesvänlig ras, försäkrar Anna-Lena och får medhåll av Helen Skilström.

- Vi har sju stycken hemma och man märker dem knappt. De är lätta att få rumsrena och lugna och mysiga att umgås med.

Helen och maken Kalle föder upp hundar och hemma i Nyhammar väntas tillökning efter påsk. Två chow-chowtjejer har fått följa med för dagen. Storasyster Ninni, med svartblå päls, är mest världsvan och har tagit på sig rollen att titta till sin yngre lurviga syster.

Fred, korthårig och av samma ras, passerar framför systrarna, som ger honom en blick och lägger sig lugnt ned igen.

- Chow-chow har rykte om att vara enmanshund, men det är inte riktigt så. Visst, de är lite reserverade, men det är en fördel att de inte hoppar på folk hur som helst, de är snälla och lugna, berättar Helen och Anna-Lena.

I utställnignsringen visar rhodesian ridgebacktjejen Wilma just att hon har snygg benföring. Några meter därifrån blickar Elin, av rasen Basset och Linda, bulldog, ut ur sina portabla hundkojor.

- Det är mormors hundar, förklarar Mikaela Persson, som för tillfället ser efter de två hunddamerna.

Elin tittar menande på sina två prisrosetter, medan Linda inte bryr sig om sitt par. Med Mikaela tryggt i närheten lägger hon sig ned och fortsätter överblicka församlingen.

Lydnadsprov och Best-in-showfinaler väntar innan en heldag för 292 hundar av 94 olika raser är till ända.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons