Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harrung hoppas på en polishögskola

Annons

Det är inget konstigt med att kommunen inte drev fängelsefrågan anser Bjarne Harrung som känner sig orättfärdigt kritiserad av Ulf Elgemyr.

Harrung har haft kontakt med kriminalvårdsstyrelsens chef.

- Och han uppgav att det främst var ett fängelse i Mälardalen som behövdes för därifrån kom en stor del av klientelet, säger Harrung.

Kriminalvårdsstyrelsen hade inte råd att bygga fler fängelser än det utan extrapengar fick Harrung också veta. Han kontaktade då centrala omställningsgruppen för att diskutera pengafrågan.

- Och de sade nej till att lämna pengar till det här. Det skulle kosta så mycket att det inte blev något över till de övriga kommunerna, säger Harrung. Efter de beskeden beslutade Faluns lokala omställningsgrupp att låta frågan vara.

- Och det här meddelade vi den borgerliga gruppen. Elgemyr var inte med men jag trodde att han informerades av sina egna partikamrater. Men när han inget visste kunde han ju bara kommit in till mig och frågat, säger Harrung.

Han har nyligen haft kontakt med både högskolan och polisen. Men vad som sades där vill han i nuläget inte uppge.

- Det enda jag kan säga för dagen är att fängelsefrågan är vilande och att vi inte kommer att agera i den, säger han.

Men det finns en liten chans att Falun ändå får en polishögskola i framtiden uppger Harrung. Han har fått ett snabbt svar från rikspolischefen Sten Heckscher på intresseanmälan om den.

Heckscher skriver att det för dagen inte finns några planer på någon ny sådan, men att det på sikt vore både möjligt och önskvärd med ytterligare platser för polishögskolor. När det blir aktuellt kommer det att ges till känna på lämpligt sätt.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons