Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt – men farligt

Annons

- Ur giftperspektiv avråder vi från att äta stenmurkla, säger toxikologen Anders Glynn på Livsmedelsverket.

Försök på djur har nämligen visat att svampen orsakar skador på arvsmassan och minskar fertiliteten.

Men även äldre människor ska enligt forskarna vara försiktiga, och äta svampen bara en till två gånger per år. Och alla ska givetvis följa de råd som ges för att minska giftnivån.

- Det räcker inte med att torka murklan och på det sättet bli av med giftet, framhåller Anders Glynn.

Både färsk och torkad kräver murklan dubbel förvällning i rikligt med vatten för att minimera den akuta giftigheten. Och trots det kommer ändå en tjugondel av giftet att finnas kvar i svampen.

Ett gift som heter jyrometrin och i kroppen omvandlas till ämnen som skadar arvsmassan och påverkar möjligheten att få barn.

Samtidigt är stenmurklan rätt tilllagad en delikatess och ett traditionellt livsmedel. Det är också därför Livsmedelsverket inte anser sig kunna förbjuda att den saluförs i handeln och serveras på restaurang.

- Dess giftighet har länge varit omtvistad, så se till att ha nya svampböcker för att få korrekt information om giftigheten, tipsar Anders Glynn.

Mycket har klarnat men en gåta för forskarna är fortfarande hur en svamp som är så giftig kan vara så eftertraktad och hur människor kan vara så benägna att äta den!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons