Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt med hundbad

Annons

Av hänsyn till allergiker och hundrädda och av hygieniska skäl finns det förbudsskyltar mot hundbad på Faluns offentliga badplatser.

I övrigt gäller sunt förnuft - om det inte finns några förbuds- skyltar får man låta hunden bada avsides där den inte stör andra badgäster.

Förra året ställde kommunen i ordning en speciell hundbadplats vid Stångtjärn, 200 meter bortanför Stångtjärnsstugan, nära änden av sjön.

Ett annat tips är att leta upp avskilda skogssjöar om man vill kunna bada tillsammans med sin hund.

Att simning är bra för hunden vet Inga-Lena Djurberg i Korsgården utanför Falun. Varje dag ror hon en halvtimme på Stora Vällan. Bredvid simmar labradorerna Brim och Rim.

- Många cyklar med hunden och på sommaren blir det väldigt varmt för hundarna på asfalten. Det är bättre att simma hundarna, det belastar inte lederna och ger svalka. Dessutom tycker de flesta hundar att det är jätteroligt att vara i vattnet.

Treåriga Rim har tidigare opererats i armbågarna. Veterinären gav rådet att träna honom i vatten.

- Först åkte vi till djursjukhuset i Falun och badade med honom, men när vattnet här blev lagom varmt har vi låtit honom simma hemma. Det är jättebra muskeluppbyggnad och konditions- träning.

Inga-Lena Djurberg har dessutom ett annat mål med hundarnas simträning - i helgen tävlar hon med Brim i Lag-SM i apportering, dirigering och markering i Örnsköldsvik. Då ställs hundens lydnad på prov.

- Det är viktigt att ha kontroll över sin hund i vattnet. Om man ror är det bra att se till att den hela tiden är vid båten.

Ett litet hundhuvud som sticker upp ovan ytan kan vara svårt att upptäcka om man kör motorbåt. Och så måste man tänka på att ro lugnt så att man inte stressar sin hund.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons