Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlig svensk premiär, men

Annons

I går kunde vi som såg löpsedlarna och läste krigsrubrikerna ju nästan luras att tro det.

Men nästan lika skönt som att se de vackra målen i den portugisiska sommarkvällen på Estádio José Alvalade var det att höra de svenska spelarna och ledarna strax efter slutsignalen.

Deras återhållsamma proffsighet visade att de kommit till Portugal med större ambitioner än att vinna en match. Även om just den matchen var den mest underhållande med ett svenskt landslag på ena planhalvan på väldigt länge.

u u u

Fotbollsjournalistik tillhör inte den mest nyanserade av världens alla vetenskaper. När ett svensk landslag spelar internationellt högklassigt når även svensk fotbollsjournalistik brittiskt-kontinetala nivåer.

Därför känner jag mig nästan lite skamset svenskt gråtrist med några synpunkter i all anspråkslöshet:

4 Att övervärdera de till slut stora segersiffrorna mot ett demoraliserat Bulgarien som slutade spela och började deppa är lika med självbedrägeri.

4 Glöm inte att Sverige hade lyckogudinnan som femte back en period strax innan Henkes i praktiken matchavgörande torpedmål.

4 På fredag möter vi världsmästarna i ämnet försvarsfotboll, Italien. Nu förvarnade italienare lär inte ge Ljungberg, Henke och Zlatan en kvadratmeter gratis.

4 Sverige behöver två, kanske tre poäng ytterligare för att få spela kvartsfinal. Finns det någon som tror att Danmark i en kanske helt avgörande match blir enkelt?

u u u

Våra offensiva världsstjärnor rosas med all rätt. Men trots 5-0 finns det också anledning att knyta förhoppningar till hur stabil den svenska backlinjen tycks vara.

Herrar Mellberg och Jakobsson kan, trots Henke och Zlatan, bli våra viktigaste spelare i de närmaste matcherna.

Nu hoppas jag bara att förbundskaptenerna cementerar den uppställningen med både Mikael Nilsson och "Chippen" Wilhelmsson.

Fast å andra sidan: Med tanke på hur Söderberg och Lagerbäck alltid träffar rätt med sina laguppställningar bryr jag mig inte. Jag har fullt förtroende.

Det är ju i och för sig ganska fantastiskt att två herrar med Lagerbäck och Söderbergs resultat fått så mycket mer ris än ros genom åren...

u u u

Kanske kan det också vara på sin plats att mitt i segerjublet påminna om en annan av fotbollens sanningar för alla oss som i dag så gärna helst vill glömma.

Det är inte att ha de snabbaste, starkaste benen, det vackraste spelet eller ens de effektivaste avslutningarna i början av en turnering som avgör.

Det är de lag som har de om två och en halv vecka som kommer att få medaljerna och pokalen av Lennart Johansson.

De som klarar av att lägga minsta möjliga kraft i de första omgångarna men ändå ta sig vidare.

Ännu ett ämne där inte minst Italien har mästarklass.

u u u

Till sist: Vi var 3,1 miljoner som såg målexplosionen mot Bulgarien i tv i tisdags. Hur många blir vi som ser Sverige-Italien på fredag? Troligen ännu fler.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons