Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlig marssöndag i Finnholsberg

Annons

Vi går upp för den branta backen i Finnholsberg. Vägen är snötäckt, men under snön ligger is. Vi var här förra söndagen och gick på rena isgatan. Nu kan man sätta ned fötterna i det smältande snötäcket.

Vi stannar då och då. Lyssnar och ser oss omkring. De "patrullerar" över skogen och kommer ganska nära, som för att nyfiket kontrollera vad det är som rör sig i deras revir. "Hej korpar!" Känner mig bekant med dem. När vi är ute och går i skogarna kommer det korpar för det mesta. Jag skulle sakna dem om de inte kom. Det känns som att de har full kontroll på vad som händer i skogen.

Vi går en bit uppför backen och stannar igen och lyssnar. Till höger om vägen hörs en bäck. Vi går närmare och ser det glittrande vattnet i en öppning i snön. Vattnet försvinner in i en vägtrumma och kommer så småningom ut i Rotälven. Inåt skogen hörs en spillkråkas höga, gälla läte.

På krönet ser vi ut över en del av Rotendalen. Branta sluttningar nedåt med höga tallar. Talltoppar nedanför oss. Vinden tar i då och då och moln skymmer solen. När den tittar fram ser vi tallarnas långa skuggor på marken i vårskogen. Bergen åt norr försvinner då och då i snöväder. Bergstopparna är vita och vintriga. En tydlig gräns mellan kallt och varmare väder där skogen är grönblå och snöfri.

Vi står där en stund och känner på marsväd-ret. Inte riktigt vår, inte kall mörk vinter. Förvår kanske man kan kalla det? Söderut ser vi Käringberg i förvårsljuset, och vägen till Prästbodarna som en vit orm i berget mittemot på andra sidan Rotälven.

Vi vänder om. Iakttar skogen. Det har blivit bart på marken i en liten rundel runt trädstammarna. Våren är på väg. En hackspetts trummande hörs längre in i skogen, åt Jöllen till.

Vid Finntjärn nedanför backen stannar vi och ser på stillheten över tjärnen. Solen bryter igenom och det känns litet varmare än uppe i skogen. Inte vinter, inte vår. Mars månad är blid och avvaktande. Väntar på lynniga, oroliga april.

Det finns en stor och några mindre gluggar i snön där det är öppet vatten. Vi väntar oss inte att få se några vårfåglar än. Vad är det som rör sig på en snökant vid öppet vatten? En strömstare. Han står och niger innan han försvinner ner i vattnet för att strax komma upp igen. Han har stora ytor att röra sig på. Vi har sett honom stå och niga på iskanten vid Rot-älven också.

Barbro Götesson

Mer läsning

Annons