Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlig är jorden - om än isig och kall

Annons

Några kom med spark andra åkte skidor över sjön för att delta i utomhusgudstjänsten på Oresjön igår.

Kyrkovaktmästarna Sigvard Lindgren och Hans Wallner har numer rutin på att såga ut de enorma isblocken ur den tjocka isen på Oresjön.

- Det var vår kamrer Lena Trägårdh som kom på idén med att göra isaltare till utomhusgudstjänsten. Vi har gjort det några år tillbaka. Det tar ungefär fem timmar för Sigvard och mig att såga ut blocken. Vi lyfter upp blocken med en frontlastad traktor, berättar kyrkovaktmästare Hans Wallner.

De tjocka, tunga blocken skimrar i blått och korset på altaret avtecknar sig vackert mot skogen på andra sidan sjön.

- Vi sågar så här stora block för då håller altaret längre. Sakta och värdigt smälter det sedan ned tillbaka i Oresjöns vatten.

- Om vädret står oss bi kan vi använda altaret en gång till när vi har vandringsgudstjänst ute på sjön. Då hålls nattvarden här på isen, berättar Hans.

Denna söndag är den sista söndagen Lars Andersson tjänstgör som präst i Ore församling. Han vill ägna med tid åt sin nioåriga dotter.

- I en församling med bara en präst är jag nästan aldrig ledig på helgerna och i veckorna går hon i skolan. Jag ser henne så lite och därför har jag valt att sluta. Jag börjar en ny tjänst i Bollnäs där det inte blir lika mycket helgtjänstgöring, säger Lars Andersson.

- Jag har mött så mycket värme här och jag har fått så många vänner. Det känns verkligen sorgligt att sluta.

- Jag har upplevt så mycket fint här, uppvaktningen av de gamla, konfirmanderna och till exempel besöken i Ejheden och den gamla kyrkogården. Det är mycket speciellt, säger Lars Andersson och plockar ihop psalmbok och papper med stelfrusna händer.

- Det var en väldigt kall söndag det här, konstaterar han.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons