Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårkullor visar sin konst i London

Annons

För drygt ett år sedan bekräftade Kung Carl Gustaf i ett brev till Joanna Svensson ett bidrag på

40 000 kronor ur en kunglig stiftelse. Första resan i projektet gick nyligen till London. Våmhuskullorna visade där upp sin hårkonst på museum och forskade sedan på olika arkiv.

- Nu ska vi planera för nästa resa som förhoppningsvis går österut, säger Joanna, som tillsammans Gerd Dahl, Helen Martis och Eva Svensson sammanställer material från besöket i London.

Bland annat fyller de ett album, med bilder och texter från resan.

- Boken ska skickas till Kung Carl Gustav, som ett tack för bidraget. Vi vet att Drottning Silvia är intresserad av hårkullornas arbete. Till en bemärkelsedag för några år sedan fick hon ett smycke tillverkat av en lock från Silvias eget hår, berättar Joanna och de övriga i kvartetten.

Rent historiskt kan nämnas att spår av hårkullor sträcker sig bakåt till 1600-talet i anslutning till dåtidens perukmakare. Till Våmhus kom hårarbetet under slutet av 1800-talet. Berättelserna är många om Våmhuskullor, som begav sig ut på världsvandringar för att sälja hårarbeten. Efter att yrket dog ut i Våmhus på 1920-talet har det under de senaste decennierna närmast inträtt en renässans för yrket.

Den 15 augusti i år for de fyra kullorna från Våmhus till London. Efter en dag på en marknad där antika hårarbeten köptes in framträdde "hårkullorna" under två dagar på Victoria & Albert Museum i London. På museet strömmade folk till och betraktade de fyra sockenklädda hårkullornas arbete.

Joanna Svensson höll även ett föredrag om hårkullornas historia på Svenska Kyrkan vid Harcourt Street.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons