Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag för snöskotern

Annons

Enkelt sammanfattat kan man säga att det finns tre olika former av regleringar som styr skoteråkning.

Den vanligast är den så kallade terrängkörningslagen. Sedan har länsstyrelsen utfärdad egna reg-ler i länets reservat, medan Naturvårdsverket upprättat regler i nationalparkerna.

- Nu handlar det om en översyn av ytterligare skoterregleringsområden som regeringen beställt, förklarar Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen.

I Dalarna är skoteråkningen sedan tidigare reglerad på Fulufjällets nationalpark och i reservat. Därtill finns det två skoterregleringsområden som styrs av terrängkörningslagen. Det handlar då om Transtrandsfjällen i Sälen och Långfjället i Grövelsjön.

- Det som regeringen vill att vi ska se över, är om det ska skapas ytterligare områden där skotertrafiken är reglerad, säger Stig-Åke Svensson.

I det här fallet väger kommunernas ord tungt.

- När det gäller Älvdalens kommun misstänker jag att den inte vill ha några nya områden där skotertrafiken är reglerad, fortsätter Stig-Åke Svensson.

För Sälens del kan det däremot bli aktuellt med en reglering söder om landsvägen.

- Det finns många som reagerat mot att skoteråkningen kan ske inne i stugbyar och mer fritt på den södra sidan om vägen.

Under september vill länsstyrelsen ha kommunernas svar som sedan ska sammanställas under hösten och vintern.

- Det bör bli en remissrunda innan vi skickar ett eventuellt förslag till regeringen, säger Stig-Åke Svensson.

Officiellt ska alla kommuner i landet beröras, men det är bara län med fjäll som fått uppgiften att redovisa nya områden.

- I Gävleborgs län behöver man inte redovisa några nya områden medan grannkommunerna på dalasidan måste göra det, säger Stig-Åke Svensson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons