Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare regler på Elsborg

Annons

Under hösten arbetar därför kommunens folk med områdesbestämmelser som ska ersätta den gamla detaljplanen. Den plan som finns för Elsborg är från början av 70-talet och speglar inte dagens syn på stadsdelen.

Enligt gällande plan är bara bostäder tillåtna. De kontor, butiker och små verkstäder som finns i dag får nöja sig med tillfälliga bygglov.

- Historiskt har det varit en stadsdel med blandad bebyggelse och det vill vi tillåta i de nya bestämmelserna, säger planchefen Mats Reutherborg.

En detaljplan handlar dels om innehåll, dels om utseende,

För stadsdelarna Östanfors och Gamla Herrgården finns skyddsbestämmelser om att man måste ta hänsyn till kulturmiljön, regler som inte finns för Elsborg.

Världsarvsutnämningen har gjort frågan aktuell. Tvärt emot vad många tror så innebär utnämningen i sig inte något skydd. Däremot fick kommunen press på sig att ta fram regler som skyddar stadslandskapet.

Den bevarandeplan som finns innehåller inga regler, bara rekommendationer.

- Det är svårt att säga nej till utformningar som vi tycker är helt fel, säger Mats Reutherborg.

Det blir kommunantikvarien Mats Perssons jobb att under hösten inventera hus och gårdar för att ta fram goda råd för dem som bygger och renoverar. Det kan handla om utformning av fönster och färgsättningar

- Gatumiljön är viktig att värna, säger Mats Persson och talar om balansgången mellan att bevara och utveckla. Familjer som flyttar in måste få ordna ett bra boende.

Under det halvår Mats Persson arbetat som kommunantikvarie har han fått många förfrågningar om hur man ska bygga om.

- Det märks att folk i Gamla Herrgården, Östanfors och Elsborg är måna om att det ska bli rätt. De uppskattar miljön och har stort intresse av att bevara den. Det mesta går att klara genom rådgivning och dialog, säger Mats Persson.

I våras träffade tjänstemännen en grupp från Elsborgs stadsdelsförening.

- Vi ser positivt på att föreningen får vara med och påverka, för att försköna och utveckla Elsborg. Tillsammans kan vi nog hitta bra lösningar, säger ordförande Torsten Hedbom.

Mer läsning

Annons