Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare krav på public service

Annons

Alla program som sänds i SVT och Sveriges Radio ska kunna motiveras utifrån uppdraget om en tv och radio i allmänhetens tjänst.

Det föreslås i regeringens direktiv till den nya public service-utredningen.

Å ena sidan slås det fast i direktiven att programutbudet ska omfatta såväl det breda som det särpräglade. Å andra sidan kan det nya kravet att alla program ska kunna motiveras utifrån public service-uppdraget innebära en avsmalning.

Enligt uppdraget ska public service "sträva efter att förmedla kunskap och ha en övergripande folkbildningsambition. Centralt i uppdraget är att bidra till en samhällsdebatt som präglas av allsidighet och saklighet och som på så sätt tjänar demokratin", heter det i direktiven.

Frågan blir vem som ska kontrollera huruvida program som Robinson, Allsång på Skansen eller Melodifestivalen lever upp till detta. Det kunde varken kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) eller den särskilda utredaren, förra riksdagsledamoten Rose-Marie Frebran (kd), svara på när direktiven presenterades på torsdagen.

Att tv och radio ska slå vakt om program "som är kvalitativt och kvantitativt underrepresenterade hos de kommersiella aktörerna" kan också tolkas som krav på ett smalare utbud. Något som Sveriges Radios nya vd Kerstin Brunnberg också uttryckte viss oro för i en kommentar.

Annars är direktiven mycket öppna och förutsättningslösa. Utredaren är fri att föreslå praktiskt taget vad som helst om finansieringen, organiseringen och styrningen av public service. Utgångspunkten slog dock kulturministern fast.

Utredaren är fri att analysera och föreslå om de nuvarande tre bolagen ska slås ihop och/eller om de ska styras på annat sätt än genom de nu politiskt tillsatta styrelserna, samt om finansieringen ska ske på annat sätt än genom nuvarande licenssystem.

Utgångspunkten ska vara nuvarande system med tv-avgifter, men det står utredaren fritt att föreslå andra former. Självständigheten och oberoendet av utomstående ekonomiska och politiska intressen slås dock tydligt fast. Liksom att reklam även i fortsättningen blir förbjudet. Även sponsringen sitter löst. Lena Adelsohn Liljeroth är tveksam till om det är förenligt med reklamförbudet. Däremot finns ingenting med i direktiven av folkpartiets idéer om särskilda fonder för public service.

Utredaren ska särskilt beakta frågor om programverksamhet för barn och unga samt för språkliga och etniska minoriteter. Tillgängligheten för personer med funktionshinder ska ytterligare förbättras, till exempel när det gäller program på teckenspråk och hur en hundraprocentig textning av förstagångssändningar med svenskt ursprung i SVT:s kanaler kan åstadkommas.

Den externa medverkan i form av program som produceras av fristående bolag ska utökas, enligt direktiven.

TT

Mer läsning

Annons