Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hardangerfela drog

Annons

De som ändå trotsat publikdragarna på tv fick som vanligt se och höra mängder av högklassig spelmansmusik. Bland annat av den norske spelmannen Leif Rygg som dök upp tillsammans med Täpp-Nils från Malung.

Leif Rygg är en av Norges mest kända spelmän och har fått åtskilliga utmärkelser. I teatern bjöd han på verkligt smäktande toner på sin Hardangerfela.

- Att han kom hit är som om Zlatan skulle kommit hit för att delta i en fotbollsmatch, säger en lyrisk Åsa Nordin.

Åsa fanns även själv med på scenen i flera konstellationer. Bland annat den unga gruppen Fiolätt som bjöd på en enastående vacker version av Perra Moraeus, Koppången.

Hon framträdde även i en ren familjesättning, bestående av tre generationer Stefansson, ledda av nestorn Calle som nu hunnit fylla 86 år.

Tillsammans bjöd de tre generationerna med sina respektive på Calles egen Julpolska samt Rörospolska.

Uppspelningen i teatern inleddes annars traditionsenligt med att konferencieren Maud Granberg samlade de dryga femtiotalet spelmännen och spelkvinnorna på scenen där de gemensamt förenades i pampiga versioner av Äppelbo gånglåt och skänklåt från Järna.

Även många dragspelare fanns på plats, bland annat den relativt nybildade gruppen Oxfallets durspelare, som leddes av Gunnar Lindholm. För 34 år sedan var han den dåvarande kulturnämndens ordförande, och den som kom med idén att anordna en vinter-spelmansstämma. Florells kapell, med rötter i Nås, var en annan av de grupper som stod för underhållningen från scenen innan dansandet tog vid tills långt fram på småtimmarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons