Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda strider i Kinshasa

Annons

Häftig skottlossning och explosioner skakade Kongos huvudstad Kinshasa när hårda strider utbröt mellan armén och en tidigare krigsherre.

Striderna i huvudstaden är de första i år som bottnar i presidentvalet i Kongo-Kinshasa förra året och maktkampen mellan krigsherren Jean-Pierre Bemba och president Joseph Kabila. Kabila vann valet över utmanaren Bemba, som nu vägrar upplösa sin personliga milis.

Tunga kulsprutor, raketgevär och stridsvagnar sattes in i striderna i området kring ett av Bembas residens i Kinshasa. Pansarfordon från FN-styrkan Monuc patrullerade på gatorna. Invånare i stadsdelen flydde därifrån, skolor och regeringskontor stängdes.

En läkare på ett av stadens större sjukhus uppgav att skadade var på väg in, men han visste inte om någon hade dödats, rapporterar Reuters.

Han befann sig i sin bostad, granne med svenska ambassaden som är hans arbetsplats. Bembas residens ligger två till tre kilometer därifrån.

En annan svensk i Kinshasa, Erik Strandberg som arbetar för ett telekomföretag, berättade att han hade sökt skydd i ett hus i staden och inte vågade sig ut. Han sade att det gick rykten om att Bembas styrkor hade intagit polisens högkvarter i Kinshasa.

Joseph Kabila installerades som statsöverhuvud i december. Rivalen Bemba hade i egenskap av tidigare vicepresident ett antal livvakter. Styrkan tenderade att vara stor och bestå av medlemmar av hans tidigare milis.

I förra veckan befallde Kabilas administration Bembas väpnade grupp att upplösas. Den skulle i fortsättningen vara högst tolv man stark. Bemba vägrade.

Både regeringssidan och Bembas anhängare påstår att den andra sidan inledde torsdagens skottlossning. I höstas vägrade Bemba att erkänna valresultatet som gav Kabila makten, vilket ledde till kortvariga upplopp i Kinshasa. Senare utnämndes Bemba till senator.

TT

Mer läsning

Annons