Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda straff krävs för misstänkta utpressare

Annons

Rättegången har pågått under sju dagar och ett stort antal vittnen har hörts. Sedan det framkommit att en av de utpressningsdrabbade målsägarna, en Borlängebo, fått hotfulla samtal per telefon veckorna före rättegången valde åklagaren att ta upp åtalspunkter mot 26-åringen som tidigare lagts ner i brist på bevis. Under ett nytt förhör under tisdagen kunde Borlängebon berätta om hoten som kommit från en okänd mansröst.

- Han sa till mig att du ska tänka på vad du säger, berättade Borlängebon.

Åklagaren frågade också på nytt om Borlängebon i rätten kunde peka ut 26-åringen som delaktig i misshandeln av honom.

- Jag känner inte igen 26-åringen, sade Borlängebon.

Den åtalade 26-åringens advokat, Göran Lock, ifrågasatte i sin slutplädering det sätt på vilket hans klient blivit utpekad som den som misshandlat Borlängebon. Han menade att det utpekande som gjorts under förundersökningen inte kunde användas som bevis för att 26-åringen misshandlat Borlängebon och att det hotsamtal som ringts till mannen inte kunde kopplas till hans klient.

I sin slutplädering sammanfattade åklagare Catharina Wikner bevisen mot 46-åringen som utpekats som den som stått bakom de hot och den misshandel som också skett. I det fall av grov utpressning är 46-åringen misstänkt för att under en längre tid tvingat till sig pengar av en ung Falubo. Här hävdar 46-åringen att han fortfarande har pengar att kräva för den bil som Falubon skadat samt att han aldrig tvingat till sig varken pengar eller bilar.

I sin slutplädering påpekade 46-åringens advokat Per Borgblad att åklagaren saknade egentliga bevis förutom den målsägandes egen berättelse.

Den Borlängebo, som tidigare haft 46-åringen anställd i sitt företag, har enligt åklagaren blivit uppmanad att betala 40 000 kronor till 46-åringen. Det är också i denna åtalspunkt som 26-åringen är misstänkt för att tillsammans med 46-åringen genomfört brottet och även på uppmaning av 46-åringen deltagit i misshandeln av Borlängebon. Den sista åtalspunkten gällde enbart 46-åringen och hans roll i försök till grov utpressning mot en Säterbo. Sedan tidigare har en 21-åring dömts för brottet och åklagaren hävdade i sin plädering att det fanns tydliga bevis på att den dömde drivit in en skuld som överlåtits av 46-åringen, bland annat beslagtagna anteckningar bevisade detta. Återigen menade advokat Per Borgblad att det inte fanns tydliga bevis för att 46-åringen och den dömde 21-åringen hade kopplingar till varandra. En förklaring till varför 46-åringen fanns med i de samtal som ringts till Säterbon kunde enligt advokaten vara att hans klient utsetts till "brevlåda" i utpressningen, utan att själv känna till att hans namn användes.

Åklagaren krävde att den misstänkta 46-åringen ska dömas till sammanlagt sex års fängelse. För 36-åringen, som även är aktuell i ett försök till utpressning i Sandviken, yrkades på sammanlagt fyra års fängelse. Försvararna hade begärt att männen skulle släppas fria i väntan på dom. Rätten beslutade att båda männen fortfarande på sannolika skäl är misstänkta för brott och häktningen fortsätter därför.

Dom meddelas den 27 april.

Mer läsning

Annons