Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda sparkrav på polisen

Annons

Årets budgetunderskott beräknas bli 25 miljoner kronor. Till 2004 beräknas minuset i kassan ha växt till 38 miljoner kronor.

Samtidigt har Rikspolisstyrelsen, RPS, ålagt Dalapolisen att spara drygt tre miljoner kronor till 2004. Det året ska alla polismyndigheter i Sverige ha balans i sina budgetar, heter det.

Det klarar inte Dalarna, konstaterar länspolismästare Matts Johansson. Eventuellt kan Dalarna få uppskov något år med att uppnå kraven.

- Målsättningen är ändå att kunna fortsätta nyanställa poliser som planerat. Vi försöker hitta andra åtgärder för att spara pengar, säger Matts Johansson, som diskuterat lösningar med RPS.

I går presenterade han förslagen:

à Se över den administrativa styrkan.

Det finns 160 civilanställda inom Dalapolisen. En siffra som ledningen vill minska, genom naturliga avgångar.

à Samarbeta med Gävleborgs län.

Ett utökat samarbete inom teknik, personal och administration samt eventuellt även på den operativa sidan. Idén har diskuterats med Gävleborg och personalen har informerats.

à Ett sammanslaget polishus för Falun-Borlänge.

Ett förslag från RPS, som kommer att stå för projekteringskostnaden om idén får genomslag. Det ska utredas om det är möjligt att samsas i ett hus - antingen ett nybygge mellan Falun och Borlänge eller i ett av de befintliga polishusen.

Nästa vecka börjar de tre projektgrupperna att arbeta med förslagen. Den 31 oktober ska utredningarna vara klara.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons