Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord mötte politiker

Annons

På mötet uttalades många idéer om olika typer av verksamhet som skulle kunna etableras i Fredriksberg. Att flytta någon landstingsverksamhet är dock inte aktuellt.

Den 15 oktober upphör Fredriksbergstvätten. 55 heltidsanställda, 10 deltidsanställda tvättarbetare plus tre tjänstemän blir utan jobb. Företaget Berendsen Textil Service AB har slutförhandlat med facket, men personalen är långt ifrån nöjd.

Det som upprör mest är att man anser att företagsledningen ljög då de först lovade att inga stora förändringar skulle ske för att sedan besluta att lägga ner verksamheten. Dessutom upprörs personalen av att företaget inte gick med på att ens ge de över 60 år pensionsavtal.

Orsaken till gårdagens möte var att landstingsråd Sören Bertilssons besökte arbetsplatsen. Han fick höra många skällsord om företagsledningen.

Själv hade han inga goda nyheter att komma med, förutom att han och partiet ska arbeta för att Fredriksbergsborna ska få en ersättningsverksamhet. Han påpekade att det viktigaste är att arbetarna själva funderar och lämnar förslag till verksamhetsidé.

Att flytta någon av landstingets verksamheter är inte aktuellt.

- Självklart ska vi titta på olika möjligheter, men i dagsläget finns inga förslag, sade Bertilsson.

Inte heller tror han att landstingets delägarskap i olika aktiebolag kan leda till att någon av deras verksamheter kan flytta till orten.

- Men, säger Bertilsson, alla vägar står öppna och jag som politiker ska försöka påverka.

Han förklarade att han har stor tilltro till den arbetsgrupp som bildats för att hitta lösningar för Fredriksberg och till att det kan skapas nyetableringar på orten.

Om landstinget kan ge ekonomisk hjälp vill Bertilsson inte säga något om. Däremot är han säker på att andra typer av regionalpolitiska stöd kommer att ges.

Bertilsson lovade vidare att han ska undersöka hur avtalet utformades, beträffande lokalen, då landstinget sålde tvätten till ett privat företag.

- Lokalen är förstås intressant för nyetableringar, och det är viktigt att ni kommer med förslag till verksamhetsidé, sade Sören Bertilsson.

Bland personalen fanns redan en del förslag. Bland annat var badanläggning, hantering av polisens kameraövervakning och inte minst Filmberget intressant för personalen. Ingen hade däremot nappat på tvätteriföretagets erbjudande om att flytta med till Eskilstuna.

För en tid sedan gjordes ett studiebesök där. Bertilsson frågade personalen vad de fick för intryck av Eskilstunatvätten?

- Intryck, jo vi blev vettskrämda!

- Tekniskt var det fint och det var jättestort, men man såg inte arbetskamraterna, bara de i den egna gruppen, för det var så stort. Nej, vi ska vara rädda om våra invånare och inte skicka dit dem, sade en kvinna från personalstyrkan.

- De kommer att få ett helsike i Eskilstuna, men det kan vi bjuda på, sade en annan och syftade på att de i Fredriksberg har mycket jobb som kommer att föras över till Eskilstuna och att man där är kort om folk.

Apropå att tvätten i Fredriksberg har mycket jobb fick kommunalråd Roger Stål sig en känga. Det efter att ha skrivit i brevet till näringsdepartementet att nedläggningen av regementet i Falun påverkade tvätten i Fredriksberg, vilket refererats i NLT. Stål skriver i sitt brev att Berendsen Textil Service, som motiv för nedläggningen, anger minskade volymer från landstinget och andra offentliga kunder, samt att nedläggningen av regementet i Falun slår hårt med volymtapp i Fredriksberg.

Detta anser personalen vara helt fel.

- Det låter som att vi haft lite att göra, men vi har fullt upp och går plus. Vi klarar oss utan det, säger en av de anställda under mötet.

- Fast det hade faktiskt känts bättre om orsaken till att vi måste lägga ner var att det gått dåligt här.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons