Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord i jordgubbsstrid

Annons

- Han är en pajas Kjell Israelsson, han håller sig undan men nu har vi tvingat honom att sköta sig, säger Grahn som via LO-kampanjen Facket i sommarland punktmarkerat Kjell Israelssons jordgubbsförsäljare i Falun, Rättvik och Leksand.

Handels har funnit att Israelsson inte sköter sig vad gäller avtalsenliga löner, semesterersättningar och att minderåriga ibland har hanterat kontantkassor på upp till 40 000 kronor.

Hela fjolåret hade man Ludvika handbollsförening och Israelsson under uppsikt då det var föreningen som förekom i många affärer med ungas löner.

Kjell Israelsson tycker att det istället är handelsombudsmannen som är en pajas.

- Vi sköter oss nog bäst av alla jordgubbsförsäljare i Dalarna. Vi betalar avtalsenliga löner och anklagelsen om att våra försäljare har för stora kontantkassor stämmer inte heller. Det här är snack i nattmössan.

- Vi betalar en 16-åring 61.96 i timmen, det är enligt avtalet. Vi hämtar in kassorna efter hand så att de inte ska ha så stora kassor. I Ludvika kommer vi ibland upp i 1500 kronor på en dag och på andra håll där försäljningen är större kan de lämna in handkassan en gång i timmen om de vill. Pajassnacket började i måndags och det är helt fel, säger Kjell Israelsson som kör jordgubbsförsäljningen åt Finnerödja bär i Dalarna.

Enligt Handels så har facket kommit överens med Finnerödja AB att justera de löner som betalades i fjol så att ungdomar i Ludvika får ut sin semesterersättning. Facket anser också att man med Finnerödjas ledning tvingat fram nya regler som tar bort de stora kassorna.

- Unga utnyttjas och vet inte sina rättigheter. Vi har nu stoppat minderåriga från ansvaret för dessa stora kassor. För att åstadkomma avtalsenliga villkor för ungdomarna har vi gått på butikerna som jordgubbsförsäljarna hyr plats utanför av och klargjort att det ska vara avtalsmässiga villkor. Det är sedan handlarna som fått Finnerödja att gå med på detta, säger Matthias Grahn på Handels.

Han säger att en 18-åring kan få hantera handkassor och ska ha 85 kronor i timmen, yngre får nöja sig med ungefär 25 kronor lägre lön, men ska slippa ansvaret för pengarna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons