Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord i fullmäktige

Annons

- 2003 års revisionsrapport är annorlunda. Kommunstyrelsen har underskott och de ska föregå med gott exempel. Vård- och omsorgsnämnden har ett underskott på 19,9 miljoner och de senaste fyra åren har de haft ett underskott på sammanlagt 43,7 miljoner.

- Tekniska nämnden har också haft betydande underskott så de två nämnderna har på fyra år tillsammans ett underskott på över 80 miljoner kronor.

- Det är ni förtroendevalda som har ansvaret, klargjorde revisorn Margareta Gard och detta resulterade i att fullmäktigemötet beslutade att ge de ansvariga politikerna en anmärkning.

Centerns Mauritz Bropetters:

- Jag har varit med sedan 1988 och någon liknande anmärkning har jag aldrig varit med om.

Kommunalrådet Roger Stål (s):

- Det här är en signal till budgetåtstramning.

Bengt Andersson (m):

- Detta var första varningen, nästa år får vi inte ansvarsfrihet om vi inte håller budgeten. Det här blir bra att ha i ryggen när vi pratar med nämnderna.

Sten G Johansson (v):

- Nu måste vi se över vårt arbetsätt. Vid nästa årsredovisning ska det inte finnas minustecken.

Förvaltningschefen Nils Nyström och uttalanden från nämndordföranden Folke Thelin i vård- och omsorgsnämnden har retat kommunstyrelsen ytterligare.

- Man blir förbannad, redan innan kommunfullmäktige har fattat beslut så får man i lokalpressen läsa att det inte går att klara budgeten 2005 trots att de fått mer pengar. Det är oacceptabla rubriker, sade Kurt Josefsson och nämndordföranden Folke Thelin lovade att försöka.

- Lyckas vi inte så ska alla veta att vi gjort vad vi kunnat. Vi har hög kompetens i förvaltningen och alla anställda är kostnadsmedvetna. Men vi har nya kostnader för LSS, fått kö till särskilda boenden och så har landstinget fattat beslut som får konsekvenser för kommunen, sa Thelin.

Thelin fick också kritik av Seibert Fredriksson (v) för att nämnden tagit bort flitpengen/habiliteringsersättningen för handikappade.

Kommunalrådet Roger Stål konstaterade att kommunen är rik, en miljard och 73 miljoner har kommunen att spendera och det ska man göra på rätt sätt i höstens budgetberedning.

Bopartiets Kurt Josefsson fick med sig folkpartisten Anna Knapp-Maxwell på idén om nollbasbudgetering, ett system där kommunen lägger en grundbudget på det som den enligt lagarna är skyldig att tillhandahålla.

Stål ansåg en sådan onödig då socialdemokraterna prioriterar skola, omsorg och kultur och fritid.

Moderaten Bengt Andersson flaggade för att de borgerliga vill skära extra i kultur och fritids budget 2005.

Kommunalrådet Roger Stål sade under debatten om kommunens ekonomi att halveringen av kommunens investeringsbudget nu sker för att kommunen rustat skolorna, byggt ut omsorgen och gång- och cykelvägarna.

- Vi har ett flöde av kapital på 80-90 miljoner kornor om året för löneökningar och investeringar. Nu kommer det att bli 20-25 miljoner över varje år. Nu ska vi börja samla i ladorna. Vi ska samla åt dem som går i pension efter 2013 och den omsorg de behöver.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons