Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda fängelsestraff

Annons

Kammaråklagare Gun-Britt Ström menade att brotten var styrkta i sin helhet och att de båda bör fällas för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Kammaråklagare Gun-Britt Ström menar att det handlar om osanna fakturor för att dölja svarta löner. För att åstadkomma detta har företagarna haft kontakt och samarbete med flera ruffelföretag, menade åklagaren.

De två åtalade företagarna har under hela rättegången nekat till brott. I slutpläderingen yrkade också de bådas försvarare att de två företagarna från ska frikännas då det inte går att styrka brott. Försvararna menar också att kammaråklagare Gun-Britt Ström inte lyckats bevisa att de gjort sig skyldiga till brott.

Under sista rättegångsdagen sade Gun-Britt Ström att man systematiskt undandragit staten mer än en miljon kronor i skatter och andra avgifter. Eftersom det handlar om stora belopp är brotten att anses som grova.

De aktuella brotten som Malungsbon och Västeråsbon åtalats för började redan 1998 och pågick fram till 2001. Till grund för åtal finns en mycket omfattande polisutredning. Denna genomfördes för ett år sedan.

Vid slutpläderingen menade kammaråklagare Gun-Britt Ström att minimistraffet för skattebrottet är ett års fängelse och för de övriga brotten minst sex månaders fängelse. Det är därför uteslutet att döma annat än till ett kännbart fängelsestraff och det bör vara minst ett och ett halvt år, ansåg åklagaren som också krävde att de båda skulle få ett omedelbart näringsförbud.

Mora tingsrätt beslutade att avkunna dom i målet senare.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons