Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda fakta

Annons

Den svenska föräldraförsäkringen kom till för över 30 år sedan - 1974. Då var det en "självklarhet" i de flesta familjer att det var mamma som skulle vara hemma. Första året togs cirka 0,5 procent av alla föräldrapenningdagar ut av män, trots att föräldarna hade rätt att dela lika.

o 1995 infördes den första "pappamånaden". Det vill säga dagar med föräldrapenning som inte går att överlåta till den andra föräldern. Innan dess var det en relativt stor andel barn (51,6 procent) som hade en pappa som inte tog ut några föräldrapenningdagar alls. 2002 kom "pappamånad" nummer två.

o I dag räknar försäkringskassan med att de flesta pappor som fått barn i början på 2000-talet kommer att vara hemma runt tre månader. Andelen pappor som tar ut föräldraledighet har ökat till 85 procent. Men fortfarande tar papporna bara ut 19 procent av föräldrapenningdagarna.

o För tio år sedan var andelen 9,6 procent, så visst går det framåt. Men många politiker och andra debattörer tycker att det går alldeles för långsamt.

o De som anser att det är ett problem att papporna tar ut så få föräldradagar, menar att det bidrar till ojämställdheten i samhället. Kvinnor tjänar mindre, har svårare att få jobb, göra karriär och har ofta sämre anställningsvillkor. Arbetsgivaren väljer den som är förknippad med minst risk för frånvaro.

o Andra argument handlar om pappornas möjlighet att lägga grunden till en bra relation med sina barn.

o Kvotering av föräldraförsäkringen har förts fram som ett sätt att förändra normerna i samhället.

o Motståndarna menar att statsmakterna inte ska tvinga på föräldrarna en lösning. Några politiska partier föreslår istället någon form av "morot" och uppmuntran till de mest jämställda familjerna.

Mer läsning

Annons