Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda brittiska terrordomar

Annons

Sju britter dömdes på fredagen till långa fängselstraff för terrorplanerna på att spränga New York-börsen och andra finansmål i USA.

De sju åtalade som tillsammans fick 136 års fängelse beskrivs som en av de farligaste terroristcellerna som verkat i Storbritannien. Gruppens ledare Dhiren Barot, konvertit till islam, har pekats ut som terrornätverket al-Qaidas ledare i Europa eller åtminstone Storbritannien. Han sitter sedan i fjol fängslad för andra planerade bombdåd i Storbritannien och USA.

Sex av dem har tidigare erkänt och fällts för att tillsammans med Barot ha planerat en rad dåd mellan 2001 och 2004, medan den sjunde befanns skyldig på fredagen i samband med att påföljden meddelades.

Barot kartlade i början av 2001 bland annat New York-börsen, storbanken Citigroup, Internationella valutafonden och Världsbanken. Efter säkerhetspådragen som följde på terrordåden mot World Trade Center i New York och försvarshögkvartetet Pentagon i Washington den 11 september samma år vände Barot blickarna mot Storbritannien. Där planerade han dåd med radioaktiva "smutsiga bomber", med limousiner fyllda med gastuber eller att spränga ett tåg i en tunnel under Themsen i centrala London.

TT

Mer läsning

Annons