Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda besparingskrav

Annons

När kommunstyrelsen satte sig ner på torsdagen var uppgiften att ordna fram så många och bra sparobjekt som möjligt. Det handlade om att hämta hem cirka elva miljoner kronor som kompensation underskottet 2002 på 7,8 miljoner kronor och det väntade underskottet på någon miljon för innevarande år.

I rollen som kommunalråd flaggade Leif Nilsson för att Bärkehus måste minska sina över-hyror för socialförvaltningen med cirka en miljon kronor.

Tidigare har han i egenskap som ordförande i Bärkehus förnekat att det överhuvudtaget skulle finnas några överhyror.

- Jag noterar att det uppenbarligen gör det nu, säger centerpartisten Göran Engström.

Kommunen kommer inte att under kommande vinter betala kostnaderna för att den konstfrusna bandybanan på Herosfältet. Skälet är att kommunen måste spara och att det är för få som utnyttjar anläggningen. Med detta ska kommunen spara 250 000 kronor.

Noterbart är att när bandybanan byggdes var det många som var motståndare, just med hänvisning till att driftkostnaderna skulle bli för höga för kommunen i framtiden. Det var för sex år sedan.

Kommunstyrelsen har dessutom beslutat att energibolaget Seab ska betala en miljon kronor i utdelning till kommunen.

I första skedet kommer det inte att få några större konsekvenser för Seab:s kunder. Men i förlängningen kommer det troligtvis att innebära höjningar på avgifter och taxor.

Det togs vidare ett beslut om att snarast få fram ett inriktningsbeslut för de centrala skolorna. Dels för att det ska finnas tid att genomföra förändringarna och dels för att de ska ge några besparingar.

Konsekvensen blir att antingen Stegelbackens skola eller Bergaskolan stängs, vilken det blir ska en utredning som görs efter semestern visa.

Sammanlagt fick kommunstyrelsen fram besparingar på totalt 12,6 miljoner kronor och dessa ska ge effekter under 2004. Målsättningen är att få ett nollresultat för de tre åren 2002 till 2004.

Dessutom hoppas kommunledningen på att detta ska blidka kommunakuten så att de 17,6 miljoner kronorna som återstår betalas ut.

- Vi var eniga om att får vi pengarna ska de användas så att det blir en varaktig sänkning av driftkostnaderna, exempelvis genom att betala på lån eller skriva ner värdet på fastigheter, säger Göran Engström.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons